‘Kans op kanker na borstimplantaat hoger dan gedacht’
De kans op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker neemt flink toe bij vrouwen die een siliconen borstimplantaat hebben. Dat schrijft Trouw op basis van het televisieprogramma Radar {zie hieronder}
Tussen 1990 en 2016 waren 32 patiënten geregistreerd met deze ziekte nadat ze een implantaat kregen. Volgens Radar heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd laten weten dat dit aantal is gestegen tot 52. Dat is een stijging van 60 procent.
De toezichthouder in Frankrijk kwam afgelopen week met een vergelijkbare mededeling. Ook daar steeg het aantal mensen met de zeldzame kanker na het plaatsen van een borstimplantaat flink.
In Frankrijk zijn de implantaten van zes leveranciers verboden. Nederland heeft een tijdelijke stop doorgevoerd in afwachting van nieuw onderzoek. Uit onderzoek van vorig jaar blijkt dat de kans 1 op 7000 is dat iemand met een siliconen borstimplantaat lymfeklierkanker krijgt.
————-
Borstimplantaat komt met een groter risico op lymfeklierkanker
Net nu Nederland onderzoekt of het bepaalde implantaten moet verbieden, laten cijfers zien dat de risico’s op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker na een siliconen borstimplantaat groter zijn.
Het aantal Nederlandse vrouwen dat een vorm van kanker heeft gekregen door borstimplantaten blijkt ruim 60 procent hoger dan gedacht. Tussen 1990 en 2016 waren er 32 patiënten geregistreerd met ALCL, de zeldzame vorm van lymfeklierkanker die volgens onderzoek ontstaat door de siliconen implantaten. Dit aantal is inmiddels gestegen tot 52 gevallen, laat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd weten aan tv-programma ‘Radar’. Twee Nederlandse vrouwen zijn aan de ziekte overleden.
In reactie op de nieuwe cijfers maakt de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie bekend dat tussen april 2015 en maart 2019 ruim 60.000 implantaten zijn geplaatst. Het aantal patiënten ligt lager, omdat vooral aan beide zijden van de borsten wordt geopereerd.
Significante stijging
Ook in Frankrijk is sprake van een ‘significante stijging’, zo liet de Franse toezichthouder ANSM vorige week weten. Daar is nu bij 56 vrouwen ALCL vastgesteld.
De afgelopen maanden is er na onderzoek door het internationale journalistenconsortium ICIJ veel onrust ontstaan over de veiligheid van borstimplantaten. De vraag is hoe groot het risico is op ALCL en diverse auto-immuunziekten. De vraag die daarop volgt, is: wat is een aanvaardbaar risico?
Tot nu toe halen wetenschappers en chirurgen het recente grote onderzoek aan dat vorig jaar verscheen in de Journal of the American Medical Association. Dat onderzoek van het Nederlandse BIA-ALCL-Consortium, waarin diverse klinieken samenwerken, gaat nog uit van een risico van 1 op de 7000 als een vrouw met implantaten de leeftijd van 75 jaar bereikt. Die berekening is gemaakt op basis van de 32 bekende gevallen. Nu er 20 zijn bijgekomen, zal het berekende risico ook stijgen. Mogelijk volgt op termijn een nieuwe herberekening.
Frankrijk heeft het zekere voor het onzekere genomen en vorige week de borstimplantaten van zes fabrikanten verboden. In hun advies schrijven de Fransen dat ALCL weliswaar zeldzaam is, maar ‘waarschijnlijk tot de dood van patiënten zal leiden’.
Hoogleraar Daphne De Jong, van het Nederlandse consortium BIA-ALCL, is het niet eens met die constatering. Volgens haar is de vorm van kanker in een vroeg stadium goed te behandelen door het implantaat te verwijderen.
Voorlopige stop
Toch kozen Nederland en Canada voor een voorlopige stop. Voor Nederland bestudeert het RIVM de Franse onderbouwing van het verbod. Binnen drie weken komt het met een advies aan minister Bruins van medische zorg.
Uit het Franse onderzoek blijkt dat veruit de meeste vrouwen met ALCL een borstimplantaat dragen met een ruw oppervlak. Van 30 procent is niet bekend om welke protheses het gaat. Chirurgen kiezen meestal voor een ruw oppervlak omdat deze niet zo snel door het lichaam schuift als gladde implantaten.
De vraag is hoe het komt dat er in korte tijd meer gevallen van ALCL bekend zijn geworden. Volgens De Jong van het consortium speelt de toegenomen bewustwording bij plastische chirurgen en pathologen een rol. “Deze groepen zijn zich zeer bewust van deze aandoening en doordrongen van het belang deze te herkennen”, laat zij weten aan Radar, dat vanavond aandacht besteedt aan borstimplantaten.
Volgens De Jong worden alle ook maar enigszins verdachte casussen zeer zorgvuldig onderzocht, waardoor bij meer patiënten de ziekte wordt herkend. “Ook komen vrouwen, die mogelijk al langer klachten hebben nu sneller naar hun arts, omdat zij zich ook beter bewust zijn van het probleem. Dat kan ook een deel van de stijging verklaren.” De Jong spreekt van een ‘inhaaleffect’.
Cijfers
De implantaten die Frankrijk in de ban heeft gedaan en waar het RIVM nu onderzoek naar doet, zijn zogeheten macro-getextureerde en polyurethane borstimplantaten. Macro-getextureerde protheses hebben een extra ruw oppervlak. In Nederland zijn er tussen april 2015 en maart 2019 60.500 implantaten geplaatst. Daarvan had 36 procent zo’n extra grof oppervlak. Ook protheses met een beschermende laag van polyurethaan mogen in Frankrijk niet meer. Dat zijn implantaten die Nederlandse chirurgen minder vaak gebruiken, ze hebben een marktaandeel van 3,8 procent.
Uit groot internationaal onderzoek onder de naam Implant Files blijkt dat ernstige bijwerkingen onopgemerkt blijven door gebrekkig toezicht van overheden. Lees hier meer.
Lees ook:
De Implant Files in het kort
Trouw bracht in de afgelopen maanden geregeld nieuws over implantaten. Meer weten? De verschillende artikelen op een rij.
————
Kans op lymfeklierkanker door borstimplantaat groter dan gedacht
Het risico op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker door siliconen borstimplantaten is groter dan eerder gedacht. Het aantal Nederlandse vrouwen dat een vorm van kanker heeft gekregen door borstimplantaten is ruim 60 procent hoger dan eerder bekend was. Dat blijkt uit cijfers die Radar en Trouw hebben gekregen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg deed vorige week een oproep aan de Nederlandse plastisch chirurgen om de borstimplantaten voorlopig niet meer te gebruiken.
Radar besteedde vorige week al aandacht aan deze cijfers.
Tussen 1990 en 2016 waren er 32 patiënten geregistreerd met ALCL, de zeldzame vorm van lymfeklierkanker die volgens onderzoek ontstaat door de siliconen implantaten. Dat aantal is inmiddels gestegen tot 52.
Eerder keken wetenschappers en chirurgen naar het onderzoek van het Nederlandse BIA-ALCL-Consortium. Die studie gaat nog uit van een kans van 1 op de 7000 als een vrouw met implantaten de leeftijd van 75 jaar heeft bereikt. Die berekening is echter gebaseerd op basis van de 32 gevallen.
ALCL: dodelijk of goed te behandelen?
De Franse autoriteit ANSM liet weten dat ook daar sprake is van een significante stijging. Bij 56 vrouwen is daar ALCL vastgesteld. De ANSM heeft borstimplantaten van zes fabrikanten verboden, en vermeldt in het rapport dat ALCL zeldzaam is, maar ‘waarschijnlijk tot de dood van patiënten zal leiden’.
Hoogleraar Daphne De Jong, van het Nederlandse consortium BIA-ALCL, stelt echter dat de vorm van kanker in een vroeg stadium goed te behandelen is, door het implantaat te verwijderen.
‘Stijging meldingen door meer bewustwording’
De stijging van het aantal ALCL-meldingen kan mogelijk verklaard worden doordat er meer bewustwording is bij plastische chirurgen en pathologen, denkt De Jong. ‘Deze groepen zijn zich zeer bewust van deze aandoening en doordrongen van het belang deze te herkennen.’ Ook patiënten gaan sneller naar de arts met klachten. Volgens De Jong is er sprake van een ‘inhaaleffect’.
Ploumen vraagt minister om uitleg
‘Hoe zorgwekkend is deze stijging?’ vroeg Antoinette Hertsenberg maandag 1 april in Radar aan Tweede Kamerlid voor de PvdA Lilianne Ploumen, die zich inzet voor meer inzicht in meldingen over implantaten. Ploumen: ‘Ja, dat wil ik ook heel graag weten. Zijn die cijfers te verklaren omdat meer vrouwen gaan melden? Of komt het omdat het veel vaker voorkomt? Dus ik ga de minister vragen om dat uit te zoeken voor ons. Ik vind wel dat daar helderheid over moet zijn. Als er in twee jaar zoveel meer vrouwen door geraakt worden, dan is dat natuurlijk een extra risico en een extra zorg.’
Maandag 8 april besteedt Radar opnieuw aandacht aan dit nieuws. Kijk om 20:30 uur op NPO 1 naar Radar.
Over de Implant Files
Wereldwijd ontstond onrust over borstimplantaten na publicaties rondom de Implant Files.
Meer dan 250 journalisten uit 36 landen hebben, op initiatief van Radar en dagblad Trouw, onderzoek gedaan naar medische implantaten en hulpmiddelen.
Het beeld dat telkens terugkeert: de controle op medische hulpmiddelen en implantaten is wereldwijd zo gebrekkig dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.
De uitzending over de Implant Files terugkijken (en meer informatie)
Het bericht Radar: ‘Kans op kanker na borstimplantaat hoger dan gedacht’ verscheen eerst op SIN-NL.