Zwolle/DOETINCHEM – Een voormalig verpleegkundige van GGNet in Doetinchem mag niet langer werkzaam zijn binnen de zorg. Hij wordt geschrapt uit het beroepsregister BIG. De man bestookte een patiënte met persoonlijke appjes en telefoontjes.
Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle legde hem deze maatregel op, omdat hij in het contact met patiënte zijn professionele grens in verregaande mate heeft overschreden, door haar te bestoken met appjes en telefoontjes.
De instelling voor geestelijke gezondheidszorg GGNet diende zelf een klacht in bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle. De man werkte al tien jaar bij de instelling. De patiënte was begin dit jaar opgenomen op de High Intensive Care in Doetinchem, voor mensen in ernstige psychische nood.
De inhoud van de berichten was absoluut onprofessioneel en zeer beschadigend.
Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg
‘Ik haat je’
De verpleegkundige was aan het re-integreren, na een periode van een burn-out. Vanaf zijn huisadres begon hij de patiënte te bellen en berichten te sturen en hij ging daarmee door, ondanks een waarschuwing van zijn leidinggevende.
Hij stelde voor dat ze met hem en zijn paard en hondjes ging wandelen, hoewel ze zich niet veilig voelde om alleen naar buiten te gaan. Ze ging zich zelfs zorgen maken om de hulpverlener, omdat die door de telefoon steeds slechter klonk en zich maar bleef herhalen. Een van de apps van hem luidde: ‘ik haat je, ik haat je.’ Een andere: ‘help me, help me.’
Thuiszorg
De verpleegkundige heeft ontslag genomen nadat hij op non-actief was gesteld. Hij heeft het als zeer zwaar ervaren dat hij geen contact mocht opnemen met collega’s. Aanvankelijk heeft hij een baan buiten de zorg gezocht, maar inmiddels heeft hij toch werk in de thuiszorg gevonden. Die baan raakt de ex-verpleegkundige weer kwijt door de uitspraak van het tuchtcollege.
Het tuchtcollege oordeelt dat de man de patiënte met zijn gedrag ‘in ernstige mate in gevaar heeft gebracht. De inhoud van de berichten was absoluut onprofessioneel en zeer beschadigend’, schrijft het tuchtcollege in zijn uitspraak.
De houding van de beklaagde stelt ook niet gerust. Hij heeft weliswaar gezegd te begrijpen dat hij een ernstig incident heeft veroorzaakt en de patiënte ernstig heeft belast, ‘maar vervolgens heeft hij vooral benadrukt hoe de gebeurtenissen hem zelf hebben geraakt.’
Gebrek aan inzicht
‘Beklaagde is onveranderd van mening dat het plan dat hij aan de patiënte had voorgelegd (buiten de protocollen om te gaan wandelen met paard en honden) op zichzelf genomen goed voor haar was.’
Vanwege het gebrek aan inzicht vindt het tuchtcollege het niet verantwoord dat de verpleegkundige zorg heeft voor patiënten. De man kan in hoger beroep gaan bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.
Het bericht Man mag niet meer werken als verpleegkundige vanwege foute appjes naar patiënte verscheen eerst op SIN-NL.