Sinds 1995 worden regelmatig kunststof implantaten gebruikt bij liesbreukoperaties. Inmiddels is dit wereldwijd een standaardprocedure. Maar bij 2 procent van de 30.000 patiënten per jaar leiden deze implantaten tot ernstige, chronische pijnklachten.
De medische wereld is verdeeld over de behandeling van deze patiënten. In april 2016 komt er een nieuwe richtlijn voor liesbreukchirurgie. Meer hierover maandag 21 maart 2016 in Radar.
—————–
Toegevoegd 21 maart 2016 21.50 uur
Liesbreukmatjes
Sinds 1995 worden regelmatig kunststof implantaten gebruikt bij liesbreukoperaties. Inmiddels is dit wereldwijd een standaardprocedure. Maar bij 2 procent van de 30.000 patiënten per jaar leiden deze implantaten tot ernstige, chronische pijnklachten.
De medische wereld is verdeeld over de behandeling van deze patiënten. In april komt er een nieuwe richtlijn voor liesbreukchirurgie.
Patiënten worden niet gehoord
Na de eerste uitzending van Radar over bekkenbodemmatjes, in 2012, kregen we veel meldingen binnen van mannen die na een liesbreukoperatie jarenlang kampten met ernstige chronische pijn. Dit als gevolg van een kunststof implantaat dat werd geplaatst om de liesbreuk te repareren. Zij werden vaak niet gehoord door hun arts.
Een liesbreukoperatie is de meest uitgevoerde ingreep door chirurgen. Een liesbreuk is een scheurtje in de buikwand. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw wordt daarbij in Nederland bijna standaard een kunststof mat geplaatst om de breuk te herstellen. Ongeveer 10 procent blijft na deze operatie met pijnklachten rondlopen, ongeveer 2 procent wordt door het matje veroorzaakt. Op een aantal van 30.000 liesbreukoperaties per jaar, betekent 2 procent dat er jaarlijks 600 mensen met chronische pijnklachten bij komen. Patiënten komen echter in een circuit terecht waar ze niet verder geholpen kunnen worden, omdat de arts de klachten niet serieus neemt, of hier niets aan kan doen doordat ze geen expertise hebben om het matje weer te verwijderen.
Nieuwe richtlijn
In de oude richtlijn voor liesbreukoperaties is amper aandacht voor chronische pijn, en waar mensen met deze klachten terecht kunnen. Daarom is er een nieuwe richtlijn ontwikkeld, die deze zomer wordt opgevoerd. In de nieuwe richtlijn wordt meer aandacht besteed aan chronische pijn en hoe daarmee moet worden omgegaan. Dat is goed nieuws voor patiënten die na een liesbreukoperatie met pijn blijven zitten.
Melden
Als je ook denkt dat je pijn hebt door het plaatsen van een liesbreukmat, meld dit dan niet alleen bij je arts, maar ook bij de Inspectie voor de Gezongheidszorg (IGZ). We raden iedereen met klachten aan om zich te melden via de site: www.landelijkmeldpuntzorg.nl. Op die manier kan IGZ zich een volledig beeld vormen van de omvang van het probleem. Ook bij het steunpunt van gedupeerden voor matjes Meshedup.eu zijn meldingen welkom. Je kunt je melden via info(at)meshedup.eu.
——————
Reacties
Leny
Ik heb ook een liesbreukmatje sinds 2001. Heb wel pijnklachten maar die komen vanuit de rug. Nu ik dit hoor vraag ik me af of dat ook zo is en of het heeft te maken met het matje. Daarom mijn vraag: over wat voor soort pijn hebben we het want dat is niet duidelijk.
Betsie
Nu ik dit allemaal lees 14 maart geopereerd aan liesbreuk en een matje geplaatst dus ik moet nu maar afwachten of er klachten komen hoop van niet heb op moment nog pijnklachten maar het is pas een week geleden ben vrijdag wel terug gegaan in verband met zwelling dus nu maar afwachten snap niet waarom ze het blijven gebruiken als er over paar weken nieuwe methode is die kunnen ze toch ook al gebruiken.
The post TrosRadar 21 mrt 2016: bijwerkingen van liesbreukmatjes appeared first on SIN-NL.