Quantcast
Channel: My Blog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2666

TrosRadar 21 mrt 2016: bijwerkingen van liesbreukmatjes

$
0
0

Sinds 1995 worden regelmatig kunststof implantaten gebruikt bij liesbreukoperaties. Inmiddels is dit wereldwijd een standaardprocedure. Maar bij 2 procent van de 30.000 patiënten per jaar leiden deze implantaten tot ernstige, chronische pijnklachten.

De medische wereld is verdeeld over de behandeling van deze patiënten. In april 2016 komt er een nieuwe richtlijn voor liesbreukchirurgie. Meer hierover maandag 21 maart 2016 in Radar.
—————–

Toegevoegd  21 maart 2016 21.50 uur

Liesbreukmatjes

Sinds 1995 worden regelmatig kunststof implantaten gebruikt bij liesbreukoperaties. Inmiddels is dit wereldwijd een standaardprocedure. Maar bij 2 procent van de 30.000 patiënten per jaar leiden deze implantaten tot ernstige, chronische pijnklachten.

De medische wereld is verdeeld over de behandeling van deze patiënten. In april komt er een nieuwe richtlijn voor liesbreukchirurgie.

Patiënten worden niet gehoord

Na de eerste uitzending van Radar over bekkenbodemmatjes, in 2012, kregen we veel meldingen binnen van mannen die na een liesbreukoperatie jarenlang kampten met ernstige chronische pijn. Dit als gevolg van een kunststof implantaat dat werd geplaatst om de liesbreuk te repareren. Zij werden vaak niet gehoord door hun arts.

Een liesbreukoperatie is de meest uitgevoerde ingreep door chirurgen. Een liesbreuk is een scheurtje in de buikwand. Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw wordt daarbij in Nederland bijna standaard een kunststof mat geplaatst om de breuk te herstellen. Ongeveer 10 procent blijft na deze operatie met pijnklachten rondlopen, ongeveer 2 procent wordt door het matje veroorzaakt. Op een aantal van 30.000 liesbreukoperaties per jaar, betekent 2 procent dat er jaarlijks 600 mensen met chronische pijnklachten bij komen. Patiënten komen echter in een circuit terecht waar ze niet verder geholpen kunnen worden, omdat de arts de klachten niet serieus neemt, of hier niets aan kan doen doordat ze geen expertise hebben om het matje weer te verwijderen.

Nieuwe richtlijn

In de oude richtlijn voor liesbreukoperaties is amper aandacht voor chronische pijn, en waar mensen met deze klachten terecht kunnen. Daarom is er een nieuwe richtlijn ontwikkeld, die deze zomer wordt opgevoerd. In de nieuwe richtlijn wordt meer aandacht besteed aan chronische pijn en hoe daarmee moet worden omgegaan. Dat is goed nieuws voor patiënten die na een liesbreukoperatie met pijn blijven zitten.

Melden

Als je ook denkt dat je pijn hebt door het plaatsen van een liesbreukmat, meld dit dan niet alleen bij je arts, maar ook bij de Inspectie voor de Gezongheidszorg (IGZ). We raden iedereen met klachten aan om zich te melden via de site: www.landelijkmeldpuntzorg.nl. Op die manier kan IGZ zich een volledig beeld vormen van de omvang van het probleem. Ook bij het steunpunt van gedupeerden voor matjes Meshedup.eu zijn meldingen welkom. Je kunt je melden via info(at)meshedup.eu.

 

——————

Reacties

Leny
Ik heb ook een liesbreukmatje sinds 2001. Heb wel pijnklachten maar die komen vanuit de rug. Nu ik dit hoor vraag ik me af of dat ook zo is en of het heeft te maken met het matje. Daarom mijn vraag: over wat voor soort pijn hebben we het want dat is niet duidelijk.

Betsie
Nu ik dit allemaal lees 14 maart geopereerd aan liesbreuk en een matje geplaatst dus ik moet nu maar afwachten of er klachten komen hoop van niet heb op moment nog pijnklachten maar het is pas een week geleden ben vrijdag wel terug gegaan in verband met zwelling dus nu maar afwachten snap niet waarom ze het blijven gebruiken als er over paar weken nieuwe methode is die kunnen ze toch ook al gebruiken.

Bij mij is het matje op 3 februari dit jaar geplaatst. Vrijwel direct veel pijnklachten. Na 1,5 week op de EHBO beland waarbij hoge ontstekingswaarde werden geconstateerd. Opgenomen, na 5 dagen en veel onderzoek kwam met erachter dat het matje ontstoken was en is deze direct verwijderd. Uiteindelijk 9 dagen in het ziekenhuis gelegen en maand uitgeschakeld geweest. Helaas nog wel pijnklachten ondanks dat matje eruit is.

Heb in 2009 een liesbreukmatje gekregen. Sinsdien alleen maar ellende en nu 4 operaties, pijnpoli’s enz enz verder, inmiddels 100% afgekeurd en 24/7 pijn en zware medicatie. Ben nu 49 jaar en heb vanaf 2009 niet meer kunnen werken.

Fred ter Elst ERNSTIG PROBLEEM NA LIESBREUK OPERATIE.
Ik heb enkele jaren geleden liesbreukimplantaten (0matjes) ingepland gekregen, linksboven en rechts tegelijk.
Binnen een jaar weer hetzelfde probleem nu alleen links “Heel bijzonder, residive komt nooit voor” zei de chirurg en hij bracht opnieuw een matje in, Volgens zijn zeggen tussen andere spierlagen.

Toen ik de opmerking over het nooit voorkomen van recidive aan mijn huisarts meldde haalde deze , met een veelbetekenend gebaar ,zijn schouders op.
Intussen zit ik nu met drie matjes in mijn buik en nog steeds dezelfde klachten.
IK durf niet meer terug naar dezelfde chirurg en probeer mezelf voor te houden dat ik maar mee moet leven.
Ben 78 jaar maar nog zeer aktief, maar wel altijd een onaangename pijn bij lopen en fietsen en soms ook een slechte slaap.

Fred ter Elst Leeuwarden.

  • Ik denk dat ik maar even wacht tot april in de hoop dat er een probleemloze oplossing komt. Ik heb namelijk ook een liesbreuk aan de rechterkant maar deze veroorzaakt nog geen pijnklachten en is nog weg te drukken, Even geduld nog maar dan in de hoop dat de breuk blijft zo als deze nu is. 

    Omdat mijn zoon voor veel zaken overgevoelig is, wilde ik niet dat er bij hem een matje werd ingebracht om de breuk in zijn lies te repareren. Het heeft me veel moeite gekost om in Nederland een chirurg te vinden die dit “nog kon” want dit zou heel erg ouderwets zijn. Eigenlijk maakte ik me een beetje belachelijk want, werd mij verteld, die matjes worden al zestig jaar gebruikt en er zijn nooit klachten over. Duidelijk verteld door een jong iemand want 60 jaar geleden waren er nog geen polyester matjes op de OK. Uiteindelijk zijn we beland in Drachten: Ny Smellinghe. Een prachtig nieuw ziekenhuis met een (ik citeer: ) heel oude chirurg die dit nog kan ! Deze dokter, van de Mijle, heeft mijn zoon op de ouderwetse manier geopereerd en tot nu toe gaat het heel goed met hem. Ik ben heel blij dat ik zo eigenwijs ben geweest en geen (bij bakken in voorraad in het ziekenhuis = ze moeten op) matje heb laten plaatsen. 

    Ook ik ben aan een liesbreuk geholpen in ziekenhuis Rivierenland in Tiel. Het heette Ugahary methode in 2012. (72 jaar) heb gelukkig nimmer zwaarwegende klachten gevoeld/gehad. Niet duidelijk werd of en een matje is geplaatst, maar ik denk het wel. 

    Kan er over mee praten over die matjes. In 2010 ben ik aan beide kanten geholpen aan liesbreuk via kijk operatie. Van dag een had ik klachten, de chirurg vertelde mij, ik heb mijn werk goed gedaan. Heb er 4 jaar mee gelopen bij de pijn bestrijding in injecties, en het laatste met hete pleisters. Je moest dan een uur liggen met een verdoving- crème en daar na een uur met heet spul er op en in folie gewikkeld. Na 4 jaar ben ik naar Eindhoven gegaan Maxima ziekenhuis voor een daar zijn ze gespecificeerd in dit. Daar hebben ze een blokkade gezet en heb gelukkig geen pijn meer. Het is wel zo dat ik in de liesstreek gevoelloos ben. Daar moet je wel aan wennen, maar beter dan pijn. Dit zijn mijn bevindingen van de operatie liesbreuken.

    Ik heb anderhalf jaar geleden zo’n matje gekregen, maar het gaat gelukkig heel goed. Afkloppen dan maar

    Nou, ik heb in 1996 in het A.Z. Sint Jan te Brugge (België) een liesbreuk laten behandelen, hebben ze tevens aan de gezonde kant ook maar een matje aangebracht. Geen centje pijn hoor. Misschien een ander merk matjes?

    Het zijn niet alleen de liesbreukmatjes die voor problemen zorgen.Ook de buikmatjes zijn een pijnlijke ramp die breken waardoor de breuk alleen maar erger wordt en niet meer te opereren is

    hellen alblas Het gaat niet alleen om liesbreukmatjes, maar ook om bekkenbodemmatjes en matjes in de buik. Deze veroorzaken ook heel veel klachten.

    Ik heb ook zo’n matje gekregen en voel het ook regelmatig. Ik heb vooral jeuk, maar krijg ook overal pijntjes

    Die matjes moesten verboden worden…
    ’n probeersel op deze site…

    Wel erg ongenuanceerd hoor
    Ik heb er eentje al vele jaren en na een half jaar na de operatie geen centje pijn.

    Mc van der Weyden Marina Een goeie vriend van me kreeg zo’n matje na een prostaatkanker operatie…héél véél ellende gehad, koorts en heb hem naar de EHBO gebracht. daar schrok men ervan.. heel zijn scrotum en penis tot etter toe ontstoken. Men heeft toen met spoed dit matje verwijderd..vreselijk gezicht en wat een pijn!!

The post TrosRadar 21 mrt 2016: bijwerkingen van liesbreukmatjes appeared first on SIN-NL.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2666