Quantcast
Channel: My Blog
Viewing all 2666 articles
Browse latest View live

Medische missers: wanhoop bij patiënten over claims

$
0
0

Slachtoffers van ernstige medische missers worden nog altijd veelvuldig tegengewerkt door verzekeraars wanneer zij hun recht willen halen. Een toenemend aantal letselschade-advocaten en bureaus haken daardoor zelfs af en willen geen medische claims meer doen.
Dat zegt onder andere advocaat Tim Bueters, voorzitter van de vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP). Hij vindt het afhaken van collega’s een teken aan de wand en kwalijk voor de positie van slachtoffers.  Hoeveel bureaus en advocaten medische claims in de ban doen kan Bueters niet zeggen. Maar ik hoor het geregeld in mijn netwerk.”

Hij zegt dit  in reactie op een serie van klachten, die deze krant de afgelopen tijd kreeg van slachtoffers van vermeende medische missers. Het afgelopen jaar kreeg deze redactie veelvuldig klachten over de afhandeling. „Ze vertragen alles tot je bijna bent doodgebloed”, zei één van die patiënten tegen deze krant.

Zes jaar strijden

Enkele voorbeelden: een Culemborgse vrouw vecht al vijf jaar voor een schadevergoeding, na een vermeende medische fout bij een bekkenoperatie in het MST in 2009. Een man uit Den Ham vecht al ruim drie jaar voor een vergoeding vanwege een te laat gestelde diagnose van sepsis in het ZGT. Aansprakelijkheid is geen probleem meer, maar over de hoogte van de schade valt maar geen akkoord te bereiken. De Den Hammer moet noodgedwongen zijn huis te koop zetten. Vorig jaar kende de rechtbank in Almelo aan een ander slachtoffer circa 60.000 euro toe, nadat advocaat Marcel Camps zes jaar had moeten strijden. Ook hij luidde toen de noodklok. „Je moet bijna standaard naar de rechter.”

Bijna alle zorginstellingen in Nederland zitten voor medische fouten bij twee grote verzekeraars: MediRiks en Centramed. Zij herkennen zich niet in de verwijten. Woordvoerder Karlijn Leemhuis van MediRisk: „Circa de helft van de claims wordt erkend. De gemiddelde afhandeltijd is circa 2,5 jaar, maar de meeste claims zijn sneller opgelost. Als het langer duurt gaat het om complexe medische zaken.” Per jaar krijgen de twee verzekeraars zo’n 1500 nieuwe claims. MediRisk handelde er vorig jaar 1.133 af, maar hield nog ruim 1800 lopende zaken over.

Je moet bijna standaard naar de rechter

Marcel Camps

De Letselschade Raad doet onderzoek naar de oorzaken van langlopende letselschades en wil mogelijk de gedragscode voor verzekeraars aanpassen. Uit cijfers die zij hanteert zou blijken dat ruim 10 procent van alle letselschadezaken langlopend zijn: tussen de 5 tot wel 15 jaar. Letselschade-expert Yme Drost uit Hengelo is bij dit onderzoek naar de gedragscode betrokken. Hij wil niet vooruitlopen op adviezen. Over de oorzaak is hij duidelijk: „Er wordt door verzekeraars een tactiek toegepast van de verschroeide aarde. Het is om moedeloos van te worden.”

Hand en tand

Tim Bueters herkent de Twentse klachten. „De praktijk is dat verzekeraars zich met hand en tand verzetten. De patiënt moet maar aantonen dat er een fout is gemaakt. Zij moeten daarvoor op eigen kosten dure medische deskundige inschakelen. En als dat advies de verzekeraar niet aanstaat, gaan ze achter de schermen net zo lang op zoek naar een deskundige, die met een heel ander verhaal komt. Vergeet niet: de artsen schrijven jouw dossier en bepalen wat er in staat en wat niet.  Wat gechargeerd: de patiënt gaat met een gebroken been het ziekenhuis in, komt er met een geamputeerd been uit en heeft geen idee wat er is ondertussen is gebeurd, want hij lag in coma.”

Er wordt geen woord zo misbruikt als het woord complica­tie

Tjip Ridder

Volgens Bueters haken door alle problemen steeds meer belangenbehartigers af ‘omdat de afwikkeling zeer moeizaam verloopt en het een gigantische kluif is om hun eigen kosten vergoed te krijgen’. Niet alleen de uren, maar ook het inwinnen van medische adviezen. “Zolang de aansprakelijkheid niet aanvaard is, zal het slachtoffer zelf de kosten moeten voorschieten. Veel slachtoffers zijn daartoe niet in staat.”

En een toenemend aantal belangenbehartigers kunnen of willen dit zelf ook niet meer jaren lang voorschieten. Ridder Letselschade in Zeewolde is zo’n bureau. “Wij zijn door schade en schande wijs geworden. De hele zaak liep er op leeg”, zegt Tjip Ridder. “Veel medische fouten worden onder de benaming ‘complicatie’ van tafel geveegd. Er wordt geen woord zo misbruikt als het woord complicatie.”

Ook bij de Hengelose letselschade-expert Yme Drost is is noodgedwongen ‘een quotum voor medische zaken ingevoerd’. “Niet meer dan 5 procent van onze zaken mag gaan om een medische fout.”  Drost kreeg landelijke bekendheid door de affaire Jansen Steur. Ondanks veroordelingen van de arts door het Tuchtcollege wees de verzekering de aansprakelijkheid steevast af. “We hebben tonnen aan kosten voor moeten schieten. Je wordt ontmoedigd.” Drost vindt dat na de Jansen Steur affaire er zaken zijn verbeterd, maar dat intussen ‘we weer terug naar af zijn’.

Te gemakkelijk verhaal

MediRisk vindt het maar een te gemakkelijk verhaal. Leemhuis: „Het is opvallend dat belangenbehartigers spreken over ‘ontmoedigen’ en ‘vertragen’.  Enerzijds omdat zij zelf een zeer groot aandeel hebben in de oplopende claimkosten. En anderzijds omdat zij niet zelden de vertragende schakel zijn door informatie laat of onvolledig aan te leveren.”

MediRisk zegt zich ‘de frustratie van patiënten goed voor te kunnen stellen over de afhandeling van een claim’. „De afstand tot de verzekeraar is groot, de materie is complex en het proces duurt voor een patiënt per definitie te lang. De onderliggende oorzaken zijn echter anders dan vaak geschetst. Afwijzen van aansprakelijkheid betekent niet dat we de klachten van een patiënt ontkennen. Maar fout gegaan is niet hetzelfde als fout gedaan. Daarvoor moet verwijtbaarheid aantoonbaar zijn, zo is dat geregeld in Nederland. In ons rechtssysteem is het gebruikelijk dat patiënten zelf aantonen dat ze schade hebben geleden. Dat voelt als een belasting maar dat is de regelgeving zoals die is.  Dat laat onverlet dat het altijd zinvol is om kritisch te blijven kijken naar de werkbaarheid van het huidige systeem.”

Volgens Leemhuis heeft de geldende gedragscode wel degelijk nut voor de patiënten,  omdat die heeft bijgedragen aan een transparanter en duidelijker proces waardoor patiënten meer houvast hebben.  Ze wijst er ook op dat patiënten een voorschot krijgen als aansprakelijkheid wel erkend is maar de definitieve hoogte van de vergoeding nog niet is vastgesteld.

Het bericht Medische missers: wanhoop bij patiënten over claims verscheen eerst op SIN-NL.


NZa legt aanwijzing op aan huisarts ivm foutief declareren consulten

$
0
0

NZa legt aanwijzing op aan huisarts

De Nederlandse Zorgautoriteit legt een aanwijzing op aan een huisarts. De aanwijzing houdt in dat de praktijk direct moet stoppen met het onjuist declareren van consulten. Als de huisarts dit niet doet, riskeert de praktijk een last onder dwangsom. Ook kunnen we overgaan tot openbare kennisname van de praktijknaam.

De praktijk krijgt daarnaast een waarschuwing omdat de administratie niet op orde was. De huisarts geeft aan dat zij hier al maatregelen heeft getroffen. De huisarts hanteert nu een ander agendacontrolesysteem. Daarom treffen we hier geen verdere maatregelen.

De praktijk bracht consulten in rekening terwijl er geen sprake was van zorginhoudelijk contact met de patiënt. Het ging dan bijvoorbeeld om een telefoongesprek waarin een afspraak werd verzet. Of om een consult waarop de patiënt niet was verschenen. Ook bracht de praktijk altijd een lang consult in rekening bij meerdere klachten. Dit gebeurde ongeacht de duur van het consult. Dit is in strijd met onze regels.

Meer informatie over wat u als huisarts wel en niet mag registreren, vindt u op onze website.

Het bericht NZa legt aanwijzing op aan huisarts ivm foutief declareren consulten verscheen eerst op SIN-NL.

Artsen leerden niets van medische fouten bij Regina Hankes-Zwart z”l

$
0
0

Ter herinnering aan Regina Hankes-Zwart
13 november 1919-14 augustus 2002

Zij was slachtoffer van medische fouten.
Haar aandenken zij tot zegen.
Bekijk Powerpoint: Artsen en Centraal Medisch Tuchtcollege nalatig
1. Overdosis hoge bloeddrukmedicatie door cardiologen Aouw Yong en Uppal: niervergiftiging en bijna overlijden

Gevolg: noodzaak opname intensive care, 3 maanden ziekenhuisopname en 2 maanden opname revalidatiecentrum

2. Slecht behandelde hoge bloeddruk door huisartsen
Gevolg: meerdere herseninfarcten, leidend tot tetraplegie en locked-in

3. Urineweginfecties te laat behandeld in ziekenhuis
Gevolg: sepsis, wekenlange ziekenhuisopname

4. Longontsteking te laat en niet adequaat behandeld in revalidatiecentrum
Gevolg: sepsis en septische shock, bijna overlijden, wekenlange ziekenhuisopname
Deze medische fouten zijn nooit onderzocht.
Artsen hebben niet geleerd van deze medische fouten.
Er is geen informatie verstrekt aan het slachtoffer van deze medische fouten.
Er zijn geen excuses aangeboden aan het slachtoffer van deze medische fouten.
Na de medische fout bleken de medische dossiers onvolledig en incorrect.
Na de medische fout heeft dit slachtoffer van medische fouten nooit meer adequate medische behandeling gekregen, waardoor zij tetraplegie verlamming armen en benen kreeg en locked-in patiente werd..
De Inspectie Gezondheidszorg hield zich volledig afzijdig.
Het medisch tuchtcollege Eindhoven en het Centraal Tuchtcollege te Den Haag spraken de betrokken cardiologen Aouw Yong en Uppal volledig vrij, ondanks de aantoonbare ernstige medische fouten. Bij een congres van de KNMG in 2006 werd de vrijspraak door het Centraal Tuchtcollege door de aanwezige artsen volledige afgewezen.
NB Prof.Freek Verheugt cardioloog UMC Nijmegen zei in een telefoongesprek dat deze cardiologen stonden als de slechtste cardiologen van Nederland.
Prof. Fr Verheugt weigerde om als expert voor het slachtoffer op te treden.
Collega-cardiologen zwegen en lieten deze bekende disfunctionerende cardiologen jarenlang hun gang gaan, ten koste van de veiligheid van patiënten.

Het bericht Artsen leerden niets van medische fouten bij Regina Hankes-Zwart z”l verscheen eerst op SIN-NL.

‘Gemeenten treuzelen met toezicht op Wmo’

$
0
0

IGJ over toezicht op Wmo+2018+rapport

Gemeenten zijn te traag met het vormgeven van hun wettelijke verplichte toezichttaak in de Wmo. Daardoor is het toezicht op de Wmo in Nederland niet overal van een gelijkwaardig en voldoende niveau. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dringt er daarom op aan dat gemeenten vaart maken. Gemeenten delen dit gevoel van urgentie niet; meer dan een kwart deed niet mee aan het onderzoek.

Sinds de invoering van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) in 2015 zijn gemeenten niet alleen verantwoordelijk voor de maatschappelijke zorg, maar ook voor het toezicht hierop. De IGJ constateert dat de opbouw van het toezicht bij de gemeenten vanaf het begin een lage prioriteit had. Ook nu nog is het volgens de IGJ voor de gemeenten nog steeds vallen en opstaan om het toezicht een goede invulling te geven. Veelzeggend in dit verband is het feit dat meer dan een kwart van de gemeentes niet heeft meegewerkt aan het onderzoek, ondanks herhaalde verzoeken van de inspectie. De IGJ spreekt hierover haar teleurstelling uit en onderstreept dat het hier een wettelijke verplichting betreft.

Niet consistent

De IGJ merkt verder op dat gemeenten hun toezichthoudende taak heel verschillend invullen. Daarmee is de onafhankelijkheid en de transparantie van het toezicht uniform noch consistent. Dit schaadt het vertrouwen in de Wmo. Gemeenten die goed op weg zijn met de randvoorwaarden voor goed toezicht moeten daarom dit niveau vasthouden, vindt de IGJ. De gemeenten die er nog niet zijn moeten zorgen dat zich bij deze groep aansluiten.

Proactief

De inspectie ziet ook lichtpuntjes. Zo treedt er volgens de IGJ langzaam een verschuiving op van alleen reactief naar meer proactief toezicht. De meeste gemeenten hebben ervoor gezorgd dat meldpunten voor calamiteiten en geweldsincidenten goed te vinden zijn. Toch is het nog niet overal duidelijk geregeld en vastgelegd dat de Wmo toezichthouder zijn werkzaamheden onafhankelijk en zelfstandig kan uitvoeren.

Samenwerking

IGJ rapporteert jaarlijks aan de minister van VWS over de uitvoering van het Wmo-toezicht. Het doel van de rapportage ‘Wmo toezicht in 2018’ is eerst en vooral het verbeteren van de kwaliteit van het Wmo-toezicht op gemeentelijk niveau. Daarnaast is het zaak om de samenwerking tussen de Wmo-toezichthouders en de rijksinspecties in stand te houden en waar nodig te versterken.

Aanbevelingen

Ook doet de inspectie aanbevelingen om de kwaliteit van het Wmo-toezicht en de samenwerking te verbeteren. Zo pleit de IGJ er voor om de onafhankelijke positie en werkwijze van de Wmo-toezichthouder vast te leggen. Ook moeten gemeenten het opdrachtgeverschap en opdrachtnemersrol verbeteren. Ook de ontwikkeling van een landelijk kennisnetwerk is van belang. Daarnaast vraagt de inspectie een actieve rol van GGD-GHOR Nederland. Aangezien de GGD-en in bijna twee derde van de gevallen het Wmo-toezicht uitvoeren voor de gemeenten, zou de landelijke branchevereniging een gezamenlijke beleidsvisie op toezicht moeten formuleren.


 

Het tempo waarin gemeenten het Wmo toezicht invullen is te laag. Het duurt te lang voordat het Wmo toezicht in Nederland overal van een gelijkwaardig en voldoende niveau is. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dringt er in het rapport ‘Wmo toezicht in 2018’ op aan dat dit omhoog gaat.

Sinds de invoering van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) in 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de maatschappelijke zorg en toezicht hierop. Het vormgeven en ontwikkelen van het Wmo toezicht blijft voor de gemeenten een kwestie van hard doorwerken. Vanaf het begin had de opbouw van het toezicht bij de gemeenten een lage prioriteit. IGJ stelt vast dat het voor de gemeenten nog steeds vallen en opstaan is om het een goede invulling te geven.

Gemeenten vullen hun toezichthoudende taak heel verschillend in. De onafhankelijkheid en de transparantie van het toezicht is niet uniform en consistent. De gemeenten die goed op weg zijn met de randvoorwaarden voor goed Wmo toezicht moeten dit niveau vasthouden. De gemeenten die er nog niet zijn moeten zorgen dat zich bij deze groep aansluiten. Lukt dat niet, dan schaadt dit het vertrouwen in het Wmo toezicht.

De inspectie ziet dat er langzaam een verschuiving optreedt van alleen reactief naar meer pro-actief toezicht. De meeste gemeenten hebben ervoor gezorgd dat meldpunten voor calamiteiten en geweldsincidenten goed te vinden zijn. Toch is het nog niet overal duidelijk geregeld en vastgelegd dat de Wmo toezichthouder zijn werkzaamheden onafhankelijk en zelfstandig kan uitvoeren.

IGJ rapporteert jaarlijks aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de uitvoering van het Wmo toezicht. Doel van deze rapportage is eerst en vooral het verbeteren van de kwaliteit van het Wmo toezicht op gemeentelijk niveau. Daarnaast is het zaak om de samenwerking tussen de Wmo toezichthouder(s) en de rijksinspecties in stand te houden en waar nodig te versterken. Ook doet de inspectie aanbevelingen om de kwaliteit van het Wmo toezicht en de samenwerking te verbeteren.

Het rapport is gemaakt op basis van een enquête onder 355 gemeenten. Ook zijn de ervaringen meegenomen van de inspectie in de samenwerking met Wmo toezicht en de vragen die zij van gemeenten en toezichthouders krijgt.

Documenten

  • Rapport: Wmo toezicht 2018

    Het rapport Wmo toezicht 2018 is het rapport aan de minister over de uitvoering van het Wmo toezicht door de gemeenten in 2018.

    Rapport | 12-11-2019

 

Het bericht ‘Gemeenten treuzelen met toezicht op Wmo’ verscheen eerst op SIN-NL.

Steeds meer hartcentra hebben inzicht in her-operaties

$
0
0

Steeds meer hartcentra hebben inzicht in het aantal herbehandelingen dat zij uitvoeren. Dertien van de veertien centra die deelnemen aan het waardegedreven zorgprogramma van de Nederlandse Hartregistratie (NHR) publiceerden dit haar de gegevens daarover. Vorig jaar waren dat er nog drie, zo meldt Qruxx.

Een herhaalde behandeling wordt internationaal gezien als één van de voor de patiënten belangrijke uitkomstmaten en maakt onderdeel uit van diverse registraties binnen de NHR.

Voor hartpatiënten die een dotter, bypass en/of operatieve hartklepvervanging, hartklepvervanging via de lies, of een operatieve of katheter-behandeling van hartritmestoornissen ondergaan, hebben hart- en dottercentra meer dan ooit tevoren inzicht in het aantal re-procedures op langere termijn. Bijvoorbeeld bij dotterpatiënten publiceren dit jaar negen hartcentra het aantal re-procedures in hetzelfde vat volledig transparant, terwijl er dat vorig jaar drie waren. Bij dottercentra is het aantal toegenomen van drie naar zeven, aldus Qruxx.


Meten van uitkomsten en kosten

Hartzorg krijgt meer inzicht in re-procedures op lange termijn

Nederlandse hartcentrakrijgen steeds meer inzicht in het aantal re-procedures na een initiële behandeling aan het hart. Vorig jaar publiceerden drie hartcentra bij meerdere behandelingen het aantal re-procedures in de jaren na de eerste ingreep. Dit jaar is dat aantal toegenomen naar dertien van de veertien centra die deelnemen aan het value-based healthcare programma van de NHR. Een herhaalde behandeling wordt internationaal gezien als één van de voor de patiënten belangrijke uitkomstmaten en maakt onderdeel uit van diverse registraties binnen de NHR.

Voor hartpatiënten die een dotter, bypass en/of operatieve hartklepvervanging, hartklepvervanging via de lies, of een operatieve of katheter-behandeling van hartritmestoornissen ondergaan, hebben hart- en dottercentra meer dan ooit tevoren inzicht in het aantal re-procedures op langere termijn. Bijvoorbeeld bij dotterpatiënten publiceren dit jaar negen hartcentra het aantal re-procedures in hetzelfde vat volledig transparant, terwijl er dat vorig jaar drie waren. Bij dottercentra is het aantal toegenomen van drie naar zeven.

Tweede procedure

Een complexe behandeling aan het hart wordt uitgevoerd met de intentie om de patiënt in één keer te genezen. Helaas is dat niet altijd mogelijk, soms moet er een tweede procedure worden uitgevoerd.

Mede omdat een tweede procedure impactvol is voor de patiënt én nieuwe operatierisico’s met zich meebrengt, is een re-procedure een belangrijke uitkomstmaat. Deze uitkomstmaat wordt door de artsen binnen de NHR gemeten en besproken. Naast de overleving, waarvoor reeds lange termijn inzichten bestonden, zijn de complicaties en de kwaliteit van leven van de patiënt andere belangrijke parameters die worden gemonitord.

Hartpatiënten ondergaan complexe behandelingen in centra die zich gespecialiseerd hebben in deze behandelingen. Zo zijn er zestien ziekenhuizen in Nederland waar hartchirurgie wordt uitgevoerd en veertien andere ziekenhuizen waar gedotterd wordt. De nazorg voor deze patiënten vindt vaak plaats bij cardiologen in andere ziekenhuizen, die de patiënt ook naar het hartcentrum verwezen hebben.

Samenwerkingsmodel

De grote stap voorwaarts in het inzichtelijk maken van behandelresultaten op langere termijn wordt vooral mogelijk gemaakt door een geavanceerd samenwerkingsmodel van de ziekenhuizen en de NHR, dat in samenwerking met de NVZ en NFU is ontworpen.

Artsen die door de ziekenhuizen gemandateerd zijn, geven vanuit commissies per registratie, als gezamenlijke verantwoordelijken, de NHR als gegevensverwerker opdrachten om gegevens van patiënten te verwerken en analyseren. Dit vereenvoudigt de follow-up van patiënten enorm. Ziekenhuizen hoeven nog slechts de patiënten die in een ander centrum een tweede procedure hebben ondergaan te controleren.

Registratielast

De analyses worden door de artsen uit de ziekenhuizen gezamenlijk besproken, zodat verschillen in behandelresultaten geanalyseerd kunnen worden en centra van elkaar kunnen leren. De NHR verkent samenwerkingsmogelijkheden met onder andere Dutch Hospital Data (DHD) om met vermindering van registratielast ook andere langetermijnuitkomstmaten te kunnen meten, zoals bijvoorbeeld een hartinfarct in de jaren na een dotter of bypassoperatie.

De resultaten worden gepresenteerd tijdens het NHR symposium op 26 november. Het programma van dit symposium omvat toonaangevende sprekers uit de hartzorg in de UK, uit de oncologie en de topsport. 

 


Medisch specialistische zorg 28-08-2019

www.zn.nl

Meten en evalueren van resultaten hartoperaties leidt tot minder sterfgevallen

Een daling van de sterfte binnen 120 dagen na een bypass-operatie van 2,3 naar 1 procent. Bij de hartklepvervanging via een katheter een daling van de sterfte binnen 30 dagen van 8,6 naar 2,9 procent. Dat zijn voorbeelden van resultaten die het hart- en vaatcentrum van het Catharina Ziekenhuis heeft behaald door het resultaat van de behandeling centraal te stellen, ook wel bekend als Value Based Health Care (VBHC). Daarnaast zijn er minder complicaties en heroperaties en is er een betere kwaliteit van leven voor de patiënt. Dit blijkt uit onderzoek van Dennis van Veghel, zorgmanager in het Catharina Ziekenhuis en bestuurder van de Nederlandse Hart Registratie. Op 29 augustus promoveert hij op zijn onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven.  Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt het onderzoek een mooie illustratie van wat je kunt bereiken met het meten en verbeteren van de resultaten van een behandeling.

Dennis van Veghel van het Catharina Ziekenhuis: “De kracht van VBHC is dat alle betrokken partijen zich richten op de kern van de zorg; wat is de gezondheidswinst voor de patiënt en tegen welke kosten? De kwaliteit van leven is hierin een belangrijke parameter. Door deze uitkomsten te meten en continu te verbeteren, zullen we op termijn ook nog beter kunnen voorspellen wat het effect van een ingreep op de gezondheid van een patiënt zal zijn. Daardoor zijn we in staat om samen met de patiënt nog betere beslissingen te kunnen nemen over de beste behandeling. De conclusies uit het onderzoek zijn: zet het resultaat voor de patiënt centraal, organiseer de totale zorgketen in de regio of zelfs landelijk en zorg dat zorgverzekeraars kwaliteit van zorg ondersteunen en belonen. De resultaten uit mijn onderzoek laten zien dat het werkt!”

Wout Adema, directeur Zorg bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN), is ook enthousiast over de uitkomsten van het onderzoek: “Het is ontzettend goed om te zien dat transparantie over kwaliteit zulke mooie resultaten oplevert voor de patiënt en dat het voor de zorgprofessional handvatten oplevert om te verbeteren. Zorgverzekeraars waren hier al van overtuigd, maar zien dit nu wetenschappelijk onderbouwd. Dit sterkt ons in het geloof in betekenisvolle kwaliteitsgegevens op basis van informatie die artsen, ziekenhuizen en patiënten aanleveren.”

Zet het resultaat centraal
Het Catharina Ziekenhuis heeft de laatste jaren nauwlettend de resultaten van behandelingen gemeten en geëvalueerd. Van Veghel: “Waar mogelijk is de werkwijze binnen het ziekenhuis of in de samenwerking met andere zorgverleners aangepast om nog betere resultaten te boeken. Dit is inmiddels een continu proces geworden en de resultaten zijn indrukwekkend”, legt Van Veghel uit. “Zo daalde het aantal complicaties na een ablatie, een behandeling bij hartritmestoornissen, sterk van 1,8 naar 0,4 procent. Het verbeterprogramma werkt, dat laten deze cijfers wel zien.”  Ook zorgt het programma voor kostenbeheersing in de zorg. “Logisch, complicaties na een operatie of een heroperatie zijn kostbaar.”

Landelijk kwaliteitsprogramma
Het Catharina Ziekenhuis, onderdeel van Santeon waarbinnen zeven topklinische ziekenhuizen open samenwerken met als doel de medische zorg te verbeteren, speelt een leidende rol op het terrein van VBHC. Het ziekenhuis startte in 2012 het project Meetbaar Beter. Van Veghel: “Samen met Santeon-collega St. Antonius Ziekenhuis was het hartcentrum van het Catharina Ziekenhuis destijds het eerste in Nederland dat haar behandelresultaten openbaar publiceerde. Het programma groeide uit tot een nationaal project waaraan inmiddels 14 van de 16 Nederlandse hartcentra deelnemen en 9 van de 14 dottercentra, en is ingebed in de Nederlandse Hart Registratie. Ieder ziekenhuis verzamelt op eenzelfde manier gegevens, zodat ze met elkaar vergeleken kunnen worden. Best practices worden overgenomen. Hierdoor verbetert de kwaliteit van zorg continu en dat is precies wat een patiënt belangrijk vindt.” Adema voegt daar aan toe: “Het meten en evalueren van behandelingen is een beweging die landelijk plaatsvindt bij alle ziekenhuizen. Het gaat dan over nog meer soorten aandoeningen. Ook daarbij leren artsen en ziekenhuizen van elkaar zodat ze hun behandelingen kunnen verbeteren.”

Het bericht Steeds meer hartcentra hebben inzicht in her-operaties verscheen eerst op SIN-NL.

IGJ: Aanwijzing voor stichting Mosae Zorggroep, Limburg

$
0
0

Aanwijzing voor stichting Mosae Zorggroep

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft stichting Mosae Zorggroep een aanwijzing gegeven. Mosae verleent ouderenzorg en thuiszorg in Maastricht en omgeving. De zorg bij Mosae voldoet niet aan de normen voor verantwoorde en goede zorg.

Wat is er aan de hand?

De inspectie stelt vast dat Mosae tekortschiet op de thema’s deskundige zorgverlener en sturen op kwaliteit en veiligheid. Zo constateert de inspectie dat Mosae te weinig en onvoldoende deskundige zorgverleners inzet. Dit leidt tot een situatie waarbij de zorgaanbieder geen goede en veilige zorg kan bieden.

De inspectie volgt Mosae al enige tijd. In april 2019 werd Mosae onder verscherpt toezicht geplaatst. Mosae kreeg zes maanden de tijd om de kwaliteit en veiligheid van zorg te verbeteren. De inspectie waardeert de inspanningen van Mosae om de problemen die er zijn op een structurele manier op te lossen. Dat neemt niet weg dat dit onvoldoende is gebeurd. Om die reden geeft de inspectie deze aanwijzing. Een aanwijzing is een bestuursrechterlijke maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder dwingt om de zorg te verbeteren.

De inspectie verwacht dat Mosae, ook gedurende het proces van een beoogde overname dat momenteel speelt, aandacht en focus houdt voor het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid van zorg aan cliënten.

Hoe nu verder?

De aanwijzing valt uiteen in twee delen. Mosae krijgt uiterlijk tot en met 7 februari 2020 de tijd om medewerkers op een verantwoorde manier in te roosteren. Daaronder verstaat de inspectie dat  het zorgaanbod in alle diensten op alle afdelingen past bij de zwaarte van de cliënten en de behoefte aan zorg die zij nodig hebben. Ook moeten invalkrachten zelf rapporteren in cliëntdossiers.

Voor het tweede deel van de aanwijzing krijgt Mosae uiterlijk tot en met 7 mei 2020 de tijd. Daarin staat onder meer dat zorgverleners methodisch moeten werken. Ook dienen ze relevante gegevens voor goede zorg in het cliëntdossier vast te leggen. Daarnaast moet Mosae op systematische wijze gegevens verzamelen, registreren en analyseren over de kwaliteit en veiligheid van zorg. Dit heeft als doel om het kwaliteitsniveau van zorg te verbeteren.

Mosae mag geen nieuwe cliënten aannemen op de drie locaties van Mosae (Campagne, Scharwyerveld en Licht & Liefde), totdat de zorgaanbieder voldoet aan de kwaliteitseisen die de inspectie stelt in deze aanwijzing.

Documenten

Het bericht IGJ: Aanwijzing voor stichting Mosae Zorggroep, Limburg verscheen eerst op SIN-NL.

Neurologist Dr Michael Watt patient recall: ‘One-in-five misdiagnosed’

$
0
0

Dr Michael Watt patient recall: ‘One-in-five misdiagnosed’

Thousands of Dr Michael Watt’s patients have been re-examined

One-in-five patients of a Belfast-based consultant neurologist were misdiagnosed, according to details of a report obtained by BBC Spotlight.

Dr Michael Watt is currently suspended from practising medicine.

It follows about 3,000 of his patients being given recall appointments last year.

The publication of a report into the outcome of the recall was supposed to have happened in the summer but it was cancelled at the 11th hour.

Dr Watt worked at the Royal Victoria Hospital as a neurologist diagnosing conditions like epilepsy, Parkinson’s Disease and multiple sclerosis.

Last year, thousands of his patients were asked to come for a fresh assessment after concerns were raised about his care.

Image caption BBC Spotlight’s Conor Spackman spoke to some of Dr Watt’s patients

Many of them have been waiting anxiously for the publication of an outcomes report which would give them an overall picture of the recall.

It was due to be published by the Department of Health (DoH) in June but that was cancelled.

This week, some of Dr Watt’s patients gathered at Stormont demanding the report be released.

Spotlight has obtained details of the report.

Figures within it indicate that out of almost 3,000 patients of Dr Watt, about 2,000 are said to have what is described as a secure diagnosis but more than 600 were found to have what is described as an insecure diagnosis.

In other words, one-in-five were told they had been misdiagnosed, which is potentially life-changing news.

A further 329 were told their diagnosis was now uncertain.

Image caption The SDLP’s Nichola Mallon said it was “shocking”

SDLP MLA Nichola Mallon has campaigned on behalf of the patients.

“Each one of those 600 people have just obviously had their lives completely turned upside down with devastating consequences, so it is truly shocking,” she said.

The report also indicates a similar ratio had been put on the wrong prescription by Dr Watt – 545 patients.

A further 332 patients were told it’s not clear if they were on the right medication.

The report also reveals that the recall of Dr Watt’s patients has cost £1.5m.

The DoH has said it is frustrated by the delay in publishing its report but that is due to circumstances beyond its control.

Het bericht Neurologist Dr Michael Watt patient recall: ‘One-in-five misdiagnosed’ verscheen eerst op SIN-NL.

Wandelen met Hella: na ruim 50 jaar rouw ik om mijn kind overleden door medische fout

$
0
0

Wandelen met Hella: na ruim 50 jaar rouw ik om mijn kind

Na de geboorte van Dini Huijssens eerste kind zei de hoofdzuster tegen haar: “U heeft gevraagd naar uw baby? Nou, die is dood.” Ruim een halve eeuw later kan Dini eindelijk rouwen om dit nooit vergeten jongetje.
De Allerzielenviering op 2 november op een van Nederlands eerste (uit 1888) particuliere begraafplaatsen is sfeervol. Lampions en kaarsen verlichten de graven en urnen van begraafplaats en crematorium Westerveld in het Noord-Hollandse Driehuis. Op sommige plaatsen klinkt stemmige muziek. Bij het aansteken van het kaarsje dat iedereen krijgt bij de ingang, verzucht Dini Huijssen: “Eindelijk, hier heb ik meer dan vijftig jaar op gewacht.” In 1956 trouwden Frans en Dini. Breed hadden ze het niet, maar toen er genoeg geld was, was hun eerste kindje meer dan welkom. “We gingen liever lopen dan dat we tien cent uitgaven aan de tram. Beiden kwamen we uit een arm gezin. Dit kindje moest het goed krijgen.”

Zware bevalling

Na een normale zwangerschap volgde een onverwacht zware bevalling. Die begon op vrijdagavond. Op maandag werd Dini per ambulance naar het ziekenhuis gebracht, en op 1 augustus 1961 om drie uur ’s nachts kwam hun zoon middels een tangverlossing ter wereld. Maar door een fout van de gynaecoloog overleed hij 24 uur later. Dini wordt nog boos als ze denkt aan ‘die verwaande kwast’ en aan ‘de botte zuster’ die zonder enige empathie de boodschap bracht aan haar bed. “‘U heeft gevraagd naar uw baby? Nou, die is dood’, zei ze. Daar moest ik het mee doen. Mijn zoon heeft nog 24 uur geleefd maar ik heb hem nooit gezien, omdat de zuster vond dat dit beter voor mij was!” Haar verontwaardiging is nog voelbaar. Hoe anders gaat het nu bij doodgeboren kinderen en kinderen die maar kort leven. “Nu neem je je overleden kindje mee naar huis om afscheid te kunnen nemen.”

Als Dini in de jaren erna iets las of zag over andere jonggestorven kinderen, ging de wond weer open. Zoals het artikel in De Telegraaf over actrice Simone Kleinsma. “Die heeft haar kleine Teuntje wel thuis in haar wiegje kunnen leggen.” De pijn klinkt door in de woorden, de stilte, de blikken die ze deelt met haar man Frans. Hij heeft zijn eigen trauma aan deze gebeurtenis overgehouden. Tijdens de zware bevalling liet Dini bijna het leven. Dat was zo verschrikkelijk om te zien dat er wat Frans betreft geen kinderen meer zouden komen. Dit wilde hij niet nog eens meemaken. In zijn eentje heeft Frans zijn zoontje begraven. “Eén begrafenisauto en één volgauto…” vertelt hij op rustige toon. Uit boosheid heeft hij later op zijn zoons geboortedossier de term ‘levenloos geboren’ vervangen door ‘Niet waar: overleden door een medische fout’. Dini vult aan: “Dat gun je niemand. Zelf ben ik nooit bij het grafje geweest. Toen ik eindelijk behoefte had om te rouwen, was het al geruimd.”

Onverwerkt verdriet

Stil wandelen we tussen de graven, die er vanwege Allerzielen goed verzorgd bij liggen. Dini en Frans lopen hier samen, maar toch ook alleen. Het is een sterk stel dat lief en leed deelt. Maar het onverwerkte verdriet om hun eerste kind blijkt vandaag met vertraging alsnog binnen te komen. Frans heeft niet zoveel met herdenken, maar is meegekomen voor zijn vrouw, van wie hij al 62 jaar veel houdt. We stoppen bij de enorme, oude eik die ook wel ‘de wensboom’ wordt genoemd. Iedereen mag hier een kaartje met de naam van degene die hij herdenkt in de boom hangen. Als Dini wil gaan schrijven, rolt er ineens een dikke traan over haar wang. Zachtjes fluistert ze dat dit de eerste keer is dat ze de naam van haar zoon schrijft. “Zijn naam was Tim, Tim.” Een handeling die voelt als een ritueel om alsnog vast te leggen dat haar zoon ook buiten haar hart en gedachten heeft bestaan. “Ik ben niet gelovig, maar verdriet moet eruit. Dus vind ik dit heel mooi na ruim vijftig jaar.” Het voelt voor haar goed om tussen mensen te zijn met hetzelfde doel: hun doden herdenken. Ze benoemt de serene sfeer die nergens te zwaar voelt en geniet van een muziektrio bij het licht van een vuurkorf. We stoppen op de plek waar bezoekers een bloembol kunnen planten als teken van nieuw leven. Kort na het verlies van haar zoontje heeft Dini verschrikkelijk veel gehuild, vooral in haar eentje.

Daarna ging het leven verder. Doordat ze zwaargehavend uit de bevalling kwam, dacht ze lang dat ze geen kinderen meer kon krijgen. Uit angst Dini te verliezen, wilde Frans geen kinderen meer. “Ik dacht alleen maar: ik heb mijn vrouw nog!” Maar Dini was gek op kinderen en behield haar kinderwens. Stapje voor stapje wist ze Frans te overtuigen en mede dankzij een goede gynaecoloog kregen ze een gezonde dochter en zoon. Een leven van hard werken en geluk volgde. Ze maakten hun droom waar toen ze verhuisden naar Portugal. Hier hebben ze tot voor kort genoten in hun heerlijke villa. Maar altijd was er op de achtergrond het verdriet om hun verloren zoon.

Praten over toen

Op de dag dat Tim 50 zou zijn geworden, kreeg Dini een aandenken van Frans: een ketting met daaraan een baby’tje van goud. Trots tovert Dini het hangertje tevoorschijn. Het was het begin van praten over toen. Ook met haar beste vriendinnen, die achteraf het gevoel hadden dat ze Dini in de steek hebben gelaten. “Maar in die tijd bestond de vraag ‘hoe voel je je?’ niet. Ze zeiden dat ze het jammer vonden, dat was het dan.” Dini neemt niemand iets kwalijk, maar vindt het wel heel fijn om alsnog te praten over haar grootste verdriet. Een verdriet dat ze ook probeert te beschrijven in het boek Mam vertel eens… dat ze maakt voor haar kinderen en kleinkinderen. “Die hebben nu nog geen tijd om te luisteren, dat is voor later”, lacht ze.

Ondertussen passeren we het eerste crematorium van Nederland (1913), nu een rijksmonument. We genieten van de prachtig verlichte vijver op weg naar het herdenkingsveld waar mensen samenkomen tijdens de viering van Allerzielen. Met doorzettingsvermogen en humor helpen Frans en Dini elkaar met ouder worden. Frans zit in een scootmobiel, maar een mooie cruise maken gaat nog prima. En als dat niet meer kan, dan is in Nederland ook nog heel veel te ontdekken, vindt Dini. “Ons huwelijk inclusief alles wat we hebben meegemaakt, zou ik zo weer overdoen”, zegt ze glunderend. Afscheid nemen van Portugal was moeilijk, maar in Rotterdam zijn ze vastbesloten om er een mooie nieuwe tijd van te maken. Ik geloof haar direct. Helemaal als ik kort na onze wandeling een lief berichtje van Dini ontvang waarin ze mij bedankt. Het heeft veel losgemaakt om ruim vijftig jaar later alsnog stil te staan bij de dood van haar kind, maar het heeft haar heel goed gedaan, zo verzekert ze. “Zelfs Frans moest ervan huilen. Dat was de vierde keer in zijn leven en het maakte mij gelukkig.”

Het bericht Wandelen met Hella: na ruim 50 jaar rouw ik om mijn kind overleden door medische fout verscheen eerst op SIN-NL.


Rahiied A. Rotterdam: Van ‘insulinemoorden’ verdachte verzorger beroept zich op zwijgrecht

$
0
0

Van ‘insulinemoorden’ verdachte verzorger beroept zich op zwijgrecht42

Rahiied A. heeft maandag in de rechtbank van Rotterdam laten weten op advies van zijn advocaat te zwijgen over de verdenking dat hij in 2016 en 2017 elf mensen onnodig insuline heeft toegediend. Volgens justitie had dit vier sterfgevallen tot gevolg.

De inmiddels 23-jarige man wilde zelfs geen vragen over zijn opleiding tot zorgmedewerker beantwoorden. Uit het strafdossier blijkt dat de man nooit zijn diploma heeft gehaald en zeker negen keer is weggestuurd van zijn stageplek.

De man is erg zenuwachtig en schermt zijn gezicht af van het publiek. Op zijn tafel heeft hij om onbekende reden een Playmobil-poppetje staan.

A. was in verschillende verzorgingshuizen werkzaam als stagiair en invalkracht. Toen een vrouw in zorginstelling ’t Huys te Hoecke in Puttershoek in november 2017 onwel werd, werd aangifte tegen A. gedaan. Ook een eerder overlijdensgeval in diezelfde instelling werd hem aangerekend.

In het onderzoek naar A., dat twee jaar duurde, werden meerdere lichamen opgegraven om te kijken of deze mensen mogelijk door toedoen van A. zijn gestorven. Dat resulteerde uiteindelijk in een tenlastelegging van vier moorden en acht pogingen daartoe. In één geval is dat zowel een poging tot moord als de uiteindelijke moord.

Man wordt ook verdacht van diefstal van medicijnen en dossiers

Daarnaast wordt A. verdacht van het stelen van insulinepennen en medische dossiers van zijn slachtoffers en van het vervalsen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Voor de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak is er acht dagen uitgetrokken.

Het bericht Rahiied A. Rotterdam: Van ‘insulinemoorden’ verdachte verzorger beroept zich op zwijgrecht verscheen eerst op SIN-NL.

Rahiied A. Rotterdam: Nabestaanden over ‘insulinekiller’: Hij is een wolf in schaapskleren

$
0
0
Cobi Bijland en haar man bij de rechtbank. ,,Rahiied leek de ideale schoonzoon, maar was een wolf in schaapskleren.’’
Cobi Bijland en haar man bij de rechtbank. ,,Rahiied leek de ideale schoonzoon, maar was een wolf in schaapskleren.’’ © AD

Nabestaanden over ‘insulinekiller’: Hij is een wolf in schaapskleren

,,Waarom?’’ Cobi Bijland vroeg het Rahiied tegen beter weten in. Ook zij wil weten wat de nu 23-jarige verdachte heeft bezield om weerloze ouderen de dood in te jagen door hen insuline toe te dienen. ‘Waarom heb je het gedaan?’ vroeg ze in de rechtbank aan het eind van haar slachtofferverklaring. Hij bleef stil.

Cobi’s moeder werd 101 jaar. ,,En een dag’’, voegt Cobi er aan toe. Uit onderzoek is gebleken dat het slachtoffer  in de Putterhoekse zorginstelling ’t Huys te Hoecke een langwerkende vorm van insuline toegediend moet hebben gekregen. Op de afdeling was geen insuline aanwezig.

Lees ook

Bloedsuikerspiegel

De vrouw kreeg door een arts een grote hoeveelheid glucose toegediend, omdat ze buiten bewustzijn was geraakt. Artsen begrepen niets van de lage bloedsuikerspiegel en dachten aan een medische fout. Omdat de bloedsuikerspiegel steeds daalde, werd de vrouw naar het ziekenhuis gebracht. Een dag later (2 november 2017) waren haar bloedsuikerwaarden weer normaal, werd ze uit het ziekenhuis ontslagen en kwam ze terug in ’t Huys te Hoecke.

Een dag later daalde de bloedsuikerspiegel van de 101-jarige opnieuw. Haar familie wilde niet dat ze weer naar het ziekenhuis zou gaan. Na aandringen van de artsen kreeg ze wel een infuus met glucose. Op 4 november, toen A. niet meer in dienst was, knapte de vrouw weer op. Hij werd op non-actief gesteld omdat telkens als hij dienst had, de bloedsuikerspiegel van de bewoonster daalde. Ook vanwege het feit dat enkele weken eerder een vrouw was overleden van wie haar bloedsuikerspiegel opeens daalde.

Cobi Bijland hield het kort met haar slachtofferverklaring. ,,Wat ben ik ontzettend teleurgesteld in jou. Je vertelde ons over jouw toekomstplannen en kwam over als een vriendelijke jongen. Maar wat bleek? Je was een jongen die kwetsbare ouderen, onder wie mijn moeder van 101 jaar probeerde te vermoorden, wat net niet lukte. Oudere mensen die ook aan jouw zorg waren toevertrouwd en dement waren. Jij belde mij zelf op dat het niet goed ging met haar. Lafaard! Waarom heb je het gedaan?’’

Jij belde mij zelf op dat het niet goed ging met haar. Lafaard!

Cobi Bijland

Wolf in schaapskleren

,,Hij leek de ideale schoonzoon’’, zegt Cobi over de tijd dat A. voor haar moeder zorgde. ,,Een beleefde jongen, positief ingesteld.’’ Haar man vult aan: ,,Hij bleek  in werkelijkheid een wolf in schaapskleren.’’

Jeanet IJzerdoorn, die haar 76-jarige moeder verloor nadat ze insuline had toegediend gekregen zonder dat ze dat nodig had, heeft het tijdens de rechtszaak emotioneel erg zwaar.  ,,Ik heb door deze ellende een jaar in de ziektewet gelopen, ben net weer opgekrabbeld en dan komt het met deze rechtszaak allemaal weer naar boven.’’

Tekst gaat verder onder de foto.

Jeanet IJzerdoorn verloor haar 76-jarige moeder. ,,Belachelijk dat deze man zwijgt.”

Jeanet IJzerdoorn verloor haar 76-jarige moeder. ,,Belachelijk dat deze man zwijgt.” © AD

,,Dit komt wel even binnen’’, vervolgt ze. ,,We hadden mijn moeder laten overplaatsen naar het Jasmijnhuis omdat we vonden dat ze niet goed werd verzorgd waar ze eerst zat. Dat die jongen nu zwijgt, is belachelijk. Hem is dat opgedragen door zijn advocaat. Maar die knul is ons een verklaring schuldig.’’

Niet in orde

Jeanet werd in april 2017 door Rahiied gebeld met de boodschap dat haar moeder niet in orde was. Haar bloedsuikerspiegel was veel te laag. ,,De volgende dag knapte ze weer op en heeft ze zelfs een prakkie rode kool zitten eten. Rahiied vertrouwde ons later toe dat mijn moeder had gezegd dat ze dood wilde. Grote onzin, want ze straalde elke keer weer als ik langs kwam. Mijn moeder had alzheimer, maar was lichamelijk zo gezond als een vis. Die Rahiied leek zo’n keurige jongen. Altijd een glimlach, keurig verzorgd. Toen ik hem vroeg hoe mijn moeder er ineens zo slecht aan toe kon zijn, zei hij niets. Hij haalde alleen zijn schouders op.’’

Toen ik hem vroeg hoe mijn moeder er ineens zo slecht aan toe kon zijn, zei hij niets. Hij haalde alleen zijn schouders op

Jeanet IJzerdoorn

Het bericht Rahiied A. Rotterdam: Nabestaanden over ‘insulinekiller’: Hij is een wolf in schaapskleren verscheen eerst op SIN-NL.

Rahiied A. Rotterdam: Injecteren door verdachte van insulinemoorden is vastgelegd op camera

$
0
0
Injecteren door verdachte van insulinemoorden is vastgelegd op camera

De man die verdacht wordt van meerdere moorden en pogingen daartoe door het toedienen van insuline, is bij het injecteren in twee gevallen vastgelegd op camera. Dat is maandag duidelijk geworden in de rechtbank van Rotterdam waar de strafzaak tegen Rahiied A. dient.

Uit de camerabeelden blijkt dat A. de twee vrouwen in oktober en november 2017 mogelijk vaker insuline heeft toegediend dan wat hij tegen de politie heeft verklaard.

De camera’s hingen met toestemming van de familie op de kamers van de vrouwen in ’t Huys te Hoecke in Puttershoek, een zorginstelling waar A. werkzaam was. Een van de vrouwen overleefde het toedienen van de insuline niet.

Tegen de politie verklaarde A. over beide gevallen dat hij wilde laten zien dat hij handelend kon optreden. Hij wilde de slachtoffers eerst ziek maken en daarna adequaat optreden zodat hij complimenten zou krijgen.

In gesprek met een psycholoog en psychiaters zei A. soortgelijke dingen. Het was saai op zijn werk en hij wilde actie. Hij dacht de vrouwen actief te kunnen maken door het toedienen van insuline. De man wilde laten zien dat hij een echte arts was.

Rechtbank twijfelt aan verklaringen man

De rechtbank twijfelt aan zijn verklaringen omdat deze niet overeenkomen met de camerabeelden. Zo zegt hij de overleden vrouw maar één keer te hebben geïnjecteerd, maar op beelden is te zien dat hij het slachtoffer vaker iets toedient.

Ook zijn elf huidperforaties op het lichaam aangetroffen, waarvan vier waarschijnlijk door het gebruik van een insulinepen. De man greep daarnaast ook niet handelend in. De vrouw stierf een dag na de injecties op 20 oktober 2017 aan een hersenbloeding.

Een kleine twee weken later, op 1 november, diende A. opnieuw zonder medische noodzaak insuline toe. Zijn uitleg hierover aan de politie is hetzelfde: hij wilde laten zien dat hij handelend kon optreden als het misgaat.

Bloedonderzoek duidt er echter op dat de honderdjarige vrouw veel vaker is ingespoten met insuline dan A. heeft verteld. Ook zijn verklaring dat hij niet wist dat het onjuist toedienen van insuline gevaarlijk was, wordt in twijfel getrokken. Zo zijn oud-docenten van de man gehoord en die noemen zijn verhaal ongeloofwaardig.

Gevraagd naar een reactie op al deze constateringen bleef A. zwijgen. Eerder op de dag beriep hij zich op advies van zijn advocaat op zijn zwijgrecht.

Man zou gebruikte insulinepennen hebben gestolen

Het onwel worden van de vrouw in november was reden om aangifte te doen tegen A. Na uitgebreid onderzoek worden de man in totaal vier moorden en acht pogingen daartoe ten laste gelegd. In één geval is dat zowel een poging tot moord als de uiteindelijke moord.

Ook wordt hij verdacht van diefstal. De insulinepennen die hij gebruikte zou hij hebben gestolen.

Het bericht Rahiied A. Rotterdam: Injecteren door verdachte van insulinemoorden is vastgelegd op camera verscheen eerst op SIN-NL.

Frankrijk opgeschrikt door chirurg Joël Le Scouarnec die mogelijk 250 kinderen misbruikte

$
0
0

Frankrijk opgeschrikt door chirurg die mogelijk 250 kinderen misbruikte

 

Agenten hebben inmiddels 209 van de 250 potentiële slachtoffers verhoord. Al 184 van hen hebben een aanklacht ingediend tegen de verdachte.

De chirurg zou in de periode van 1989 tot en met 2017 zijn slachtoffers hebben gemaakt. Volgend jaar moet hij voor de rechter verschijnen.

Verdachte beschreef kindermisbruik in schriftjes

De inmiddels 68-jarige man zou in zijn carrière in meerdere ziekenhuizen door het land heen hebben gewerkt. Hij beschreef zijn misbruikschandalen uitvoerig in schriftjes, die agenten bij hem thuis vonden. Zelf verklaarde hij dat zijn tekstjes en tekeningen zijn “fantasieën” beschreven.

Echter vonden agenten ook ruim tweehonderd namen van kinderen. Politie en justitie hebben daaropvolgend een lijst samengesteld met namen van patiënten die mogelijk door hem misbruikt zijn.

In 2005 is de chirurg ook al eens veroordeeld, toen voor het bezit van kinderporno. De nieuwe zaak kwam aan het licht toen een buurmeisje onthulde dat de dokter zijn geslachtsdeel had laten zien, schrijft Le Parisien. Daarna zou hij haar hebben verkracht.
———

www.leparisien.fr 18 nov.2019

Chirurgien pédophile de Jonzac : 250 potentielles victimes identifiées, 184 plaintes déjà déposées

L’enquête concernant Joël Le Scouarnec, chirurgien digestif, révèle une affaire hors-norme avec 250 potentielles victimes de faits non prescrits qui sont aujourd’hui identifiées.

C’est au palais de justice de Saintes (Charente-Maritime) que le procès aux assises du chirurgien pédophile doit avoir lieu en début d’année prochaine. DR
Par Victor Fortunato et Geoffroy Tomasovitch
18 novembre 2019

L’affaire Joël Le Scouarnec pourrait bien être l’histoire de pédophilie la plus importante jamais vue en France. Ce chirurgien digestif de Jonzac (Charente-Maritime), incarcéré depuis mai 2017 et qui doit être jugé début 2020 pour des agressions sexuelles et des viols commis sur quatre fillettes, aurait fait un nombre impressionnant de victimes.

Selon un communiqué de Laurent Zuchowicz, le procureur de la République de La Rochelle, les investigations menées par la section de recherches de la gendarmerie de Poitiers (Vienne), dans le cadre de l’enquête préliminaire distincte des quatre premiers faits avérés, ont permis de découvrir que « 250 potentielles victimes de faits non prescrits ont été identifiées, parmi lesquelles 209 ont pu être auditionnées ».

Au total, selon le procureur de La Rochelle, « 184 personnes ont souhaité déposer plainte, parmi lesquelles 138 sont actuellement domiciliées sur le ressort de la cour d’appel de Rennes, dont 100 dans le Morbihan ». La plupart de ces personnes étaient mineures au moment des faits.

Joël Le Scouarnec, médecin alors âgé de 66 ans, en poste comme chirurgien digestif à l’hôpital de Jonzac, avait été arrêté en mai 2017 suite aux déclarations d’une petite voisine âgée de 6 ans qui a raconté avoir été violée par ce chirurgien.

Sextoys, poupées et perruques à son domicile

Les enquêteurs découvrent que le suspect avait déjà été condamné en 2005 à Vannes (Morbihan) à quatre mois de prison avec sursis pour détention d’images pédopornographiques.

Une perquisition au domicile du chirurgien en mai 2017, à Jonzac (Charente-Maritime), avait alors permis la découverte d’images pédopornographiques, de poupées cachées sous les lattes du plancher, de perruques et autres godemichés, mais surtout de carnets contenant près de 200 noms d’enfants.

Joël Le Scouarnec y racontait dans le détail ses perversions sexuelles, qu’il dessinait aussi. Les titres évoquent sans ambiguïté des récits pédophiles : « Avec mes petites danseuses, mes lettres pédophiles, petite fille précoce, petites filles de l’île de Ré ».

De lui-même, lors d’un interrogatoire, le médecin avait avoué d’autres agressions sexuelles, commises notamment à l’époque où il exerçait à Loches, en Touraine. Certaines sur ses nièces et une voisine, d’autres sur des enfants hospitalisés dans son service – des scènes de ce type figurent dans ses carnets. Six victimes, nées entre 1977 et 1990, avaient été identifiées et localisées mais les faits étaient prescrits pour trois d’entre elles. Les fillettes étaient âgées de 4 à 10 ans au moment des faits.

Depuis, les carnets, dans les mains des hommes de la section de recherches de Poitiers, ont livré un nombre insoupçonné de victimes potentielles, faisant de Joël Le Scouarnec l’un des plus grands prédateurs sexuels du siècle.

Het bericht Frankrijk opgeschrikt door chirurg Joël Le Scouarnec die mogelijk 250 kinderen misbruikte verscheen eerst op SIN-NL.

Mesh Bekkenbodemmatjes Honderden Australische vrouwen winnen rechtszaak tegen farmaceut Johnson en Johnson

$
0
0

Zevenhonderd vrouwen die in Australië een rechtszaak hadden aangespannen tegen het farmaceutische bedrijf Johnson & Johnson, hebben van de rechter gelijk gekregen. De vrouwen kregen ernstige gezondheidsproblemen na het plaatsen van bekkenbodemmatjes.

Eén van de vrouwen die Johnson & Johnson had aangeklaagd, huilt na de uitspraak buiten de rechtbank in Sydney. Beeld EPA

In totaal werd bij 1.350 vrouwen in het land dit soort matjes, ook wel transvaginale mesh (TVM) genoemd, ingebracht. Veel van hen hebben nog altijd chronische pijn, kunnen geen geslachtsgemeenschap hebben, en lijden ook psychologisch onder de gevolgen van hun fysieke klachten. Het product van Johnson & Johnson werd ingebracht om bekkenbodemverzakking en incontinentie te verhelpen, twee veelvoorkomende klachten na de geboorte van een baby. Het gaas erodeerde echter na plaatsing en veroorzaakte infecties en andere complicaties als ingroeien. Het wordt permanent in het lichaam vastgezet en is na plaatsing vrijwel onmogelijk te verwijderen.

Een vrouw vertelde tijdens de rechtszaak over pijn die zo heftig was dat ze ‘moeite had met ademhalen’, een andere vrouw omschreef het gevoel als ‘een mes in mijn vagina’. Deze vrouwen zijn volgens de rechtbank door Johnson & Johnson als proefpersonen gebruikt. De multinational wist niet hoe effectief of veilig de matjes waren, maar in plaats van meer tests uit te voeren, werden ze toch in Australië op de markt gebracht. Het bedrijf promootte het gaas uitgebreid bij dokters als een goedkoop product dat makkelijk in te brengen was. Vrouwen die naderhand over pijn klaagden, werden vaak niet geloofd.

Tijdens het proces kwam naar voren dat Johnson & Johnson in Frankrijk had geprobeerd een rapport tegen te houden waarin werd gewaarschuwd voor de gevaren van het nauwelijks geteste product . Dit gebeurde twee jaar nadat bij de eerste Australische vrouwen gaas was ingebracht, meldt The Guardian.

In Nederland sleepten bijna veertig mensen die ernstige bijwerkingen overhielden aan de matjes Johnson & Johnson in 2017 voor de rechter, nadat consumentenprogramma Radar al in 2015 aandacht besteedde aan het product. De Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) pleit inmiddels voor terughoudend gebruik van de implantaten.

Johnson & Johnson betaalde in de Verenigde Staten drie jaar geleden 120 miljoen dollar aan enkele duizenden vrouwen die met een bekkenbodemmatje rondlopen. In het Verenigd Koninkrijk loopt nog een rechtszaak tegen de farmaceut.

Het bericht Mesh Bekkenbodemmatjes Honderden Australische vrouwen winnen rechtszaak tegen farmaceut Johnson en Johnson verscheen eerst op SIN-NL.

Deltaplan moet praktijkvariatie in behandeling alvleesklierkanker verminderen

$
0
0

De vijftien expertisecentra voor alvleesklierkanker in Nederland verenigd in de Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG) lanceren een landelijk Deltaplan Alvleesklierkanker. De betrokken ziekenhuizen gaan wetenschappelijk onderzoek versnellen zodat nieuwe behandelingen eerder beschikbaar komen. Ook moet het Deltaplan praktijkvariatie terugdringen.

Alvleesklierkanker is een van de meest dodelijke vormen van kanker. Per jaar overlijden er ruim 2.800 Nederlanders aan deze ziekte. Ongeveer evenveel patiënten krijgen jaarlijks de diagnose. De diagnose is zo goed als een doodvonnis vanwege de schrikbarend slechte prognose; na vijf jaar is slechts 9 procent van de patiënten nog in leven.

Schijnbaar onmogelijk

“Iedereen is ervan overtuigd dat het Deltaplan er moet komen”, zegt voorzitter Marc Besselink van de wetenschappelijke commissie van de DPCG. “We bundelen onze inzet, kracht en expertise en zijn vastbesloten het schijnbaar onmogelijke mogelijk te maken; langer en beter leven met alvleesklierkanker. In de praktijk duurt het alleen nog te lang voordat de nieuwste inzichten in alle spreekkamers zijn doorgedrongen. De laatste jaren is er al veel verbeterd, maar er bestaan nog steeds vrij grote verschillen in Nederland. Daardoor kan het voorkomen dat je in ziekenhuis A een behandelmethode krijgt aangeboden, terwijl ziekenhuis B al met een behandelmethode werkt waarmee betere resultaten zijn behaald. Het Deltaplan gaat dit veranderen.’”

Logistiek

In concreto betekent dit dat de expertisecentra de komende tien jaar hun onderzoek gaan bundelen, afstemmen en versnellen. “Op die manier hoeft niet telkens de volledige logistiek van een wetenschappelijk onderzoek opgestart te worden”, zegt Besselink. “Hierdoor kan onderzoek efficiënter, goedkoper en beter verlopen en kan meer onderzoek verricht worden.”

Binnen het Deltaplan, waar ook patiëntenplatform Living With Hope en de Maag Lever Darm Stichting actief bij betrokken zijn, is ook aandacht voor financiering. “Voor een dergelijk initiatief is geld nodig, veel geld”, stelt Besselink. “Deltaplan Alvleesklierkanker wil gesprekken aangaan met andere partijen in dit veld en is erg dankbaar voor de toezegging van stichting Overleven met Alvleesklierkanker om samen te werken.”

Het bericht Deltaplan moet praktijkvariatie in behandeling alvleesklierkanker verminderen verscheen eerst op SIN-NL.

Beekman Klinieken (plastische chirurgie in voormalig Zuiderzee ziekenhuis Lelystad) failliet verklaard

$
0
0

Beekman Klinieken failliet verklaard

De Beekman Klinieken voor plastische chirurgie en cosmetische behandelingen is failliet. Het bankroet van de bv met vestigingen in Lelystad, Emmeloord en Hilversum blijkt uit het Centraal Insolventieregister.

Curator Robert de Lauwere buigt zich nu volgens eigen zeggen over het onderbrengen van de patiënten, maar hun aantal heeft hij nog niet vastgesteld. Intussen bekijkt hij ook nog de mogelijkheden voor een doorstart.

Te weinig omzet

De kliniek kwam geld tekort en de financier zag er geen brood meer in, verklaart de curator. “Er waren te veel kosten en er werd te weinig omzet gemaakt.”

Onenigheid

De Beekman Klinieken zat eerder, als zelfstandige organisatie, onder meer in het vorig jaar failliet verklaarde MC Zuiderzee in Lelystad. De werkzaamheden daar werden daarna elders in de stad voortgezet. Daarop was er nog enige tijd onenigheid met ziekenhuis St Jansdal uit Harderwijk, dat taken van het Zuiderzee had overgenomen, over de werving van patiënten en het inzien van dossiers. (ANP)

Het bericht Beekman Klinieken (plastische chirurgie in voormalig Zuiderzee ziekenhuis Lelystad) failliet verklaard verscheen eerst op SIN-NL.


OM Rotterdam: 20 jaar cel, TBS en een beroepsverbod voor verzorgende verdacht van insulinemoorden

$
0
0

Een verzorgende die in plaats van zorg bieden, ouderen juist in gevaar bracht. In vier gevallen zelfs met de dood tot gevolg. Het lijkt een filmscenario, maar helaas is het de schokkende werkelijkheid. Tegen de 23-jarige man die volgens het OM verantwoordelijk is voor de dood van vier ouderen en daarnaast heeft geprobeerd nog zeven ouderen om het leven te brengen eiste het Openbaar Ministerie vandaag een gevangenisstraf van 20 jaar, TBS met dwangverpleging en een beroepsverbod van 25 jaar om nog in de zorg of met kwetsbaren te werken.

Het bericht OM Rotterdam: 20 jaar cel, TBS en een beroepsverbod voor verzorgende verdacht van insulinemoorden verscheen eerst op SIN-NL.

Zes dode baby’s bij Zweedse studie: eerder opwekken bevalling redt levens

$
0
0

“Het aantal dode baby’s kwam als een schok. We hadden deze uitkomsten niet verwacht”, vertelt hoofdonderzoeker en professor gynaecologie Henrik Hagberg. In Zweden is het normaal om de bevalling pas medisch op gang te helpen na 42 weken, legt hij uit. “Uit dit onderzoek blijkt dat eerder inleiden de babysterfte kan reduceren.”

Grotere risico’s na 42 weken

Bij de ruim 1300 vrouwen die na 41 weken zwangerschap werden ingeleid, overleed geen enkele baby. Bij de even grote groep die pas na 42 weken werd ingeleid, hebben 6 baby’s het niet gered. Vijf van hen overleden in de buik, de zesde vlak na de bevalling.

Bij een van de vijf baby’s die in de buik stierf, werd een hartafwijking gevonden. Maar die afwijking had de baby niet fataal mogen worden, concluderen de onderzoekers. De andere vier zijn overleden zonder goede verklaring. De pasgeborene overleed aan een hersenbeschadiging, opgelopen door zuurstofgebrek.

Wanneer 230 vrouwen worden ingeleid bij 41 weken, kun je het leven van één kind redden, zo luidt de conclusie van de Zweedse onderzoekers. Inleiden gebeurt altijd in het ziekenhuis. In Zweden wordt nu onderzocht of het haalbaar is qua personeel en medische kosten om vrouwen standaard met 41 weken in het ziekenhuis op te nemen en daar de zwangerschap met medicatie op gang te brengen.

Nederlands beleid

In Nederland is het beleid voor het inleiden van zwangere vrouwen zeer wisselend. Er zijn vrouwen die pas met 42 weken worden ingeleid. Anderen krijgen wel aangeboden om met 41 weken in het ziekenhuis de bevalling op te wekken. Het hangt ervan af welke hulpverlener je treft.

Op basis van een Nederlandse studie, de INDEX-studie, werd tot nu toe gedacht dat er maar een klein verschil in risico’s zit tussen inleiden met 41 weken zwangerschap en afwachten tot de zwangerschap tot aan 42 weken vanzelf op gang komt. In de inleidgroep overleed tijdens de Nederlandse studie één kind in de buik, bij de groep vrouwen die de 42 weken moesten afwachten twee.

De beroepsverenigingen van gynaecologen VNOG en van verloskundigen KNOV zijn met elkaar in overleg over een nieuwe richtlijn over inleiden. De Zweedse studie wordt daarin meegenomen.

 

Het bericht Zes dode baby’s bij Zweedse studie: eerder opwekken bevalling redt levens verscheen eerst op SIN-NL.

10 dagen was Luna in hun leven, nu komt er zelfs een rechtszaak over haar dood

$
0
0

Marloes bij de wieg van haar overleden kindje Luna. Beeld © Geert Gordijn / RTL Nieuws

In het huis van Chris en Marloes in het Brabantse Vught is een babykamertje. Er staat een wit wiegje, met een knuffelbeer erin. Er is een schap vol met flesjes babylotion. Maar het bedje bleef onbeslapen, de babylotion ongebruikt. Luna overleed een paar dagen na haar geboorte. Onnodig, zeggen haar ouders.

Toen baby Luna overleed, tien dagen nadat ze ter wereld kwam, beloofde Marloes haar dochtertje drie dingen.

Belofte één: ik zal goed voor je vader zorgen. Belofte twee: ik rust niet voor er gerechtigheid komt na wat jou is aangedaan. Belofte drie: ik zal proberen weer gelukkig te worden.

Voor geluk gemaakt

Want ooit waren Chris en Marloes gelukkig. Alsof ze er samen voor waren gemaakt. Toen ze elkaar ontmoetten in een kroeg in Den Bosch, bijvoorbeeld. Toen ze op hun eerste date uren wandelden en kletsten, onophoudelijk. Toen ze voor het eerst gingen samenwonen.

Toen ze trouwden – stralend op de foto’s, Marloes in een jurk, Chris strak in het pak. En toen ze zwanger was – Marloes met een buik ‘van heb ik jou daar’, helemaal klaar om een kindje te krijgen.

“Ik weet nog dat ik mezelf soms moest zeggen: dit is echt, we worden gewoon ouders”, zegt Chris vanuit hun woonkamer in Vught. Aan zijn voeten hun hond, naast hem zijn vrouw Marloes. Hij kijkt haar even aan. “We waren zó blij, hè.” Marloes knikt. Ja. Heel blij.

Tien jaar geleden ontmoetten Marloes en Chris elkaar. Tien jaar geleden ontmoetten Marloes en Chris elkaar.

Alles anders

Dat was bijna zes jaar geleden. Sindsdien is alles anders. Niets meer hetzelfde. Want hun baby, een piepklein meisje met de naam Luna, kwam ter wereld, maar overleed tien dagen later, op 11 maart 2014.

Ze huilde niet, bewoog amper. Maar de artsen bleven volhouden: ‘Jullie hebben een gezond kind gekregen’

“Toen ze na de geboorte als een lappenpop op me werd gelegd, dacht ik al: dit is geen gezond kind”, vertelt Marloes. “Ze huilde niet, bewoog amper. Maar de artsen bleven volhouden: ‘Jullie hebben een gezond kind gekregen’. We wilden het zó graag geloven.”

Had ik iets kunnen doen?

Soms denkt ze: we hadden het moeten voelen. We hadden assertiever moeten zijn. “Maar je vertrouwt de doktoren.”

De zwangerschap was een pittige. Marloes hield vocht vast en verloor bloed. Bij 36 weken zwangerschap ontdekte de gynaecoloog dat er sprake was van placenta bilobata: een placenta die uit twee delen bestaat waardoor de bloedvaten anders kunnen lopen dan normaal.

Een riskante afwijking. Een speciale echo kan uitwijzen of er bloedvaten in of bij de vliezen lopen. Is dat zo, dan is er een kans dat er bij het breken van de baarmoedermond een bloedvat scheurt. Maar die echo werd niet gemaakt. “Eén echo”, zegt Chris. “Eén echo en ons kind had nog geleefd. Daar zijn we van overtuigd.”

Marloes met een buik 'van heb ik jou daar'. Marloes met een buik ‘van heb ik jou daar’.

Afwijkende placenta

Op 26 februari 2014 begon het inleiden van de bevalling, na drie dagen was er nog steeds geen Luna. De arts brak de vliezen, vlak daarna begonnen de bloedingen weer. Luna’s hartje had het moeilijk. De arts-assistent riep de gynaecoloog erbij en stelde dat hij een afwijkend hartpatroon zag.

Pas toen de bevalling te lang duurde en Marloes uitgeput raakte, werd besloten om een keizersnede te doen. “Er was geen paniek bij de artsen. De sfeer was gemoedelijk.”

Maar bij het breken van de vliezen is zeer waarschijnlijk een bloedvat gescheurd. Iets dat weken eerder bij een controle volgens de ouders al bekend had kunnen zijn toen de artsen de afwijkende placenta ontdekten.

Marloes en Chris tijdens de laatste dagen van Luna. Marloes en Chris tijdens de laatste dagen van Luna.

Externe gynaecologen 

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws maakte in 2016 een groot dossier over ziekenhuisdoden. Toen spraken we ook verschillende externe gynaecologen, die op anonieme basis (vanwege de gevoeligheid van het onderwerp) het dossier wilden beoordelen.

De artsen hebben onafhankelijk van elkaar bevestigd dat er cruciale fouten zijn gemaakt voor en tijdens de bevalling en dat deze niet duidelijk in de calamiteitenonderzoeken zijn benoemd.

‘Extra echo had moeten worden gemaakt’

Zij stellen dat de gynaecoloog van het ziekenhuis al bij de ontdekking van de afwijkende placenta een extra echo had moeten maken om te kijken of deze risico’s zou geven. En toen de hartslag van Luna slecht was, had de gynaecoloog bovendien opnieuw een echo moeten maken.

Een spoedkeizersnede had het meisje waarschijnlijk kunnen redden. Het ziekenhuis zegt in een eigen onderzoek dat waarschijnlijk bij de keizersnede een bloedvat is gescheurd waardoor Luna veel bloed verloor. Die conclusie deugt volgens deze externe artsen niet.

De Inspectie Gezondheidszorg stelt dat het ziekenhuis alles correct heeft afgehandeld, zo kwam ook in 2016 naar buiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reconstructie: wat ging er mis na baby Luna’s dood?

Woedend

Pas als Luna in een ander ziekenhuis wordt onderzocht na haar geboorte, blijkt dat haar hersenen dusdanig zijn aangetast, dat ze geen kwaliteit van leven zou hebben. Luna stierf in het grote bed van haar ouders, met haar vader haar linkerzijde en haar moeder aan haar rechterzijde. “En toen deed ik dus die drie beloftes”, vertelt Marloes.

Chris: “Vanaf het moment dat ze haar laatste adem uitblies, voeren we een strijd. We zijn woedend. En voelen ons machteloos.”  Ze dagen tien artsen voor de tuchtrechter.

Het wiegje van Luna staat altijd nog in het babykamertje. Het wiegje van Luna staat altijd nog in het babykamertje.

Keizersnede

Ze stapten naar een rechtsbijstandsverzekeraar die de zaak door een arts laat onderzoeken. Een onafhankelijk gynaecoloog concludeert in mei 2016 dat er verwijtbare fouten zijn gemaakt in het ziekenhuis. Een geplande keizersnede had de baby kunnen redden.

Het ziekenhuis zocht meerdere keren contact met Chris en Marloes. Maar de ouders hielden de boot af. “We hadden geen vertrouwen en waren bang weer te worden afgescheept met een onwaar verhaal. Als ze direct met welgemeende excuses waren gekomen en hun fouten hadden toegegeven, waren we het gesprek wel aangegaan. Maar we liepen eerst máánden tegen dichte deuren en hoge muren op. En nu zijn we bijna zes jaar verder.”

"Ik heb Luna beloofd om voor haar vader te blijven zorgen." “Ik heb Luna beloofd om voor haar vader te blijven zorgen.”

Weinig mensen over

In die jaren is er veel gebeurd. Veel vrienden heeft het stel niet meer, en ook familieleden hebben met hen gebroken. “Kijk naar onze trouwfoto, en er staat nog maar één iemand op die we nog zien”, zegt Chris.

“Weet je wat het is?”, zegt hij, terwijl hij een slok thee neemt en naar buiten kijkt. “De mensen om ons heen wilden het fiksen. Ze willen je verdriet niet meer zien op een gegeven moment. Maar dat verdriet is elke dag, en ook elke nacht als ik wakker lig en naar het plafond staar, de realiteit.”

Ga door met je leven

‘Laat het los’. ‘Ga verder met je leven’. ‘Focus je op de positieve dingen’.

Marloes heeft het allemaal gehoord. “Ik kán het niet. Mijn kínd is doodgegaan en dat was niet nodig. Er moeten mensen toegeven dat er fouten zijn gemaakt, én mensen moeten leren van die fouten. Ik wil dat artsen hiernaar kijken en denken: dat moeten we in de toekomst anders doen.”

Daar komt bij dat Marloes al een paar keer na Luna’s geboorte een miskraam heeft gehad. Ook ivf-pogingen mochten niet baten. “We willen zo graag dat hier een kindje komt, en opgroeit”, zegt Marloes.

Even is ze stil. Dan: “Gek hè, als het allemaal anders was gelopen… Dan had hier een kleuter van bijna 6 in huis rondgerend, die thuis was gekomen met tekeningen en vriendjes en vriendinnetjes.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Artsen van ziekenhuis Den Bosch voor tuchtrechter om dood baby Luna

Reactie ziekenhuis in 2016 

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) reageerde in 2016 bij RTL Nieuws op het verhaal van Luna’s ouders. Het noemt het overlijden van Luna ‘een intens tragische gebeurtenis die niemand heeft voorzien of gewild’. Ze geven toe dat ze het overlijden van Luna direct als calamiteit bij de inspectie hadden moeten melden.

Het JBZ erkent dat ze niet hebben onderzocht waarom er geen extra echo is gemaakt toen bekend werd dat Marloes een afwijkende placenta bleek te hebben. Dat er niet is ingegrepen toen het hartfilmpje van Luna langdurig slecht bleek, is volgens het ziekenhuis te verklaren met ‘dat er andere diagnoses waren die waarschijnlijker waren’.

Het JBZ is ervan overtuigd dat ze ‘grondig onderzoek hebben gedaan’ naar de dood van Luna. Toch hebben ze wel maatregelen genomen. Zo krijgen medewerkers nu extra opleiding voor het beoordelen van hartfilmpjes. Het ziekenhuis zegt graag in gesprek te willen gaan met Luna’s ouders.

Liefdesmechanisme

Nu zitten Marloes en Chris met z’n tweeën – en hun hond – thuis. Werken lukt hen niet. Het enige positieve dat ze eruit hebben gehaald, tot nu toe, is dat ze samen sterk staan. “Het voelt alsof we op een wip-wap zitten”, zegt Marloes. “De ene keer zakt Chris naar beneden en haal ik hem weer omhoog, en een andere keer ben ik het die zakt en helpt Chris me.”

Chris: “Een mooi liefdesmechanisme.”

Maar toch: ze willen meer. “Die tweede belofte, hè”, glimlacht Marloes. “Gerechtigheid.” Tegen tien artsen hebben ze een tuchtzaak aangespannen bij het Regionaal Tuchtcollege. Het gaat om een anesthesioloog, een kinderarts en acht gynaecologen. Het komt niet vaak voor dat er zo veel artsen voor de tuchtrechter worden gedaagd.

“Voor een sorry is het te laat. Maar we willen dat hier aandacht aan wordt besteed, zodat artsen door het hele land leren van deze fouten. En ook dat ze inzien hoe belangrijk nazorg is na zoiets.”

Baby Luna bij haar moeder Marloes. Baby Luna bij haar moeder Marloes.

Petitie

Daarom zijn de ouders ook een petitie gestart onder de naam Luna’s Stem. “Niet om met het vingertje te wijzen. We willen knokken voor meer transparantie in de zorg. Dat artsen ook gewoon toegeven dat ze een fout hebben gemaakt.”

Marloes geeft toe: ze ziet op tegen de uitspraak, die 28 november wordt gedaan door de tuchtrechter. “Stel ze stellen alle artsen in het gelijk… Ik ben dan bang dat de grond weer onder mijn voeten wegzakt.”

Maar, aan de andere kant: dan hebben ze wel álles gedaan. “Ik weet niet of ik de belofte dan ben nagekomen om voor gerechtigheid te zorgen, maar ik heb er wel voor gestreden.”

De mensen om ons heen wilden het fiksen. Ze willen je verdriet niet meer zien op een gegeven moment

De ouders van Luna hebben een plakboek met herinneringen. De ouders van Luna hebben een plakboek met herinneringen.

Nooit meer zoals eerst

En die derde belofte? “Tja… Weer proberen gelukkig te worden”, zegt Chris. Marloes glimlacht. “Dat is de moeilijkste. Verreweg de moeilijkste.”

Chris: “Het wordt nooit meer zoals eerst. We blijven ouders zonder kind om voor te zorgen. Die pijn draag je mee. Maar we proberen nu wel iets positiefs te halen uit alle ellende, we proberen te voorkomen dat dit andere ouders ook overkomt.” Marloes: “Uit naam van Luna.” Haar naam betekent niet voor niets ‘maan’ in het Latijn.

Misschien, zo hopen Chris en Marloes, komt er straks na de uitspraak weer een beetje licht in hun leven.

Baby Luna stierf tien dagen na haar geboorte. Baby Luna stierf tien dagen na haar geboorte.

Jeroen Bosch Ziekenhuis over tuchtzaak

In een verklaring op de site gaat het JBZ in op de tuchtzaak.

De ouders van Luna hebben tegen tien van onze artsen een tuchtzaak aangespannen bij het Regionaal Tuchtcollege. Het gaat om 8 gynaecologen, een anesthesioloog en een kinderarts. Zij waren allen in meer of mindere mate betrokken bij de zorg rond de geboorte. Alle betrokkenen hebben zich ingezet om goede zorg te geven. Toch hebben ze het overlijden van Luna niet kunnen voorkomen.

De onderzoeken die zijn gedaan naar de oorzaak van het overlijden van Luna, geven hier geen uitsluitsel over. De geraadpleegde experts hebben uiteenlopende meningen hierover. Wij hopen dan ook dat de tuchtprocedure meer duidelijkheid geeft en dat deze moeilijke periode voor alle betrokkenen op een respectvolle wijze kan worden afgesloten.

Omdat de zaak nu bij het tuchtcollege ligt, doen wij verder geen mededelingen.

Het bericht 10 dagen was Luna in hun leven, nu komt er zelfs een rechtszaak over haar dood verscheen eerst op SIN-NL.

Prof M. Samii, dr Tatagiba and his Dutch colleagues: 19 years of silence after serious medical error

$
0
0

خائن وطن فروش! تُف به شرف و غیرتت! This is an Iranian curse meaning: Treacherous home sales! Spit on your feet!

This is the house of Prof. M. Samii, neurosurgeon Germany born 19 6 1937 in Iran. 
He is 82 years old. His address: Christian Flemesweg 8, Hannover, Germany.On January 8th 2001 Sophie Hankes (LLM) became fully bedridden, as a result of his experimental neurosurgery without consent 6 weeks earlier. Dr M. Tatagiba was his assistent.
Prof. M. Samii so far has chosen not to inform, not to give remedial medical care to Sophie. 
Only due to sheer perseverance Sophie found doctors in the USA and doctors in Belgium, who were willing to help her.
Dutch doctors refuse even to prescribe beta blockers and hypertension medication, although these are of vital medical importance according to their Belgium colleagues.
Dutch judges ignore facts and documents and support the refusal of medical care

Sophie has  become wheelchair bound and will never to be able to walk further than 10- 15 meters, due to perfusion problems in the brain, caused by a foreign body reaction after the experimental insertion of teflonfelt at her brainstem.

The foundation SIN-NL publishes websites to expose the doctors and judges who chose silence and chose to violate their duty of care:

Het bericht Prof M. Samii, dr Tatagiba and his Dutch colleagues: 19 years of silence after serious medical error verscheen eerst op SIN-NL.

Erbudak, ex-directeur Slotervaart krijgt 15 maanden cel na verduisteren 1,2 miljoen

$
0
0

Ex-directeur Slotervaart krijgt 15 maanden cel na verduisteren 1,2 miljoen

Aysel Erbudak, oud-directeur van het Amsterdamse ziekenhuis MC Slotervaart, is maandag veroordeeld tot vijftien maanden cel en een beroepsverbod van zes jaar en drie maanden voor het verduisteren van 1,2 miljoen euro en het vervalsen van facturen.

Het Openbaar Ministerie had twee jaar gevangenisstraf geëist en het terugbetalen van 1,2 miljoen euro. Van de rechtbank hoeft Erbudak naast het beroepsverbod en de gevangenisstraf geen schadevergoeding te betalen.

De oud-directeur liet in 2008 door middel van twee valse facturen 1 miljoen euro overmaken naar een eigen project in Turkije, namelijk een resort en ziekenhuis.

De 52-jarige vrouw is ook schuldig bevonden aan verduistering doordat zij het ziekenhuis voor 200.000 euro aandelen in een sociaal gezondheidsplatform liet kopen, die zij zelf weer verkocht. Het geld stortte zij vervolgens op haar eigen rekening en die van haar zoon.

In eerste instantie zou de rechter in oktober al uitspraak doen in de zaak, maar de advocaat van Erbudak had een verzoek ingediend voor het horen van nieuwe getuigen. De zaak is maandag hervat.

De ex-topvrouw werd in 2000 al veroordeeld voor belastingfraude. Zij heeft altijd schuld ontkend. Volgens haar advocaat was het vastgoed in Turkije op haar naam gezet, omdat dit een vereiste was vanuit de Turkse wetgeving. De 2 ton zou door een fout van het ziekenhuis verkeerd in de administratie zijn beland.

Het bericht Erbudak, ex-directeur Slotervaart krijgt 15 maanden cel na verduisteren 1,2 miljoen verscheen eerst op SIN-NL.

Viewing all 2666 articles
Browse latest View live